Roorda brengt in PUUR campagne derdehands rook aan het licht

19-05-2022 (15:48) - Campagnes

Ook als ouders of verzorgers alleen buiten roken, komen kinderen in aanraking met de schadelijke stoffen in sigaretten. Roorda Reclamebureau ontwikkelde samen met CCCP voor Ministerie van VWS een mini-docu over het fenomeen 'derdehands rook'.

In de docu wordt inzichtelijk gemaakt hoe schadelijke stoffen na het roken ongemerkt mee in huis worden genomen. Vooral baby’s en kleine kinderen lopen het risico deze derdehands rook binnen te krijgen. De documentaire is een onderdeel van de vervolgcampagne PUUR rookvrij met als doel rokende ouders te inspireren om (opnieuw) een serieuze stoppoging te doen.
 

Experiment

In de documentaire volgt de kijker twee gezinnen met rokende ouders tijdens een confronterend experiment. De ouders hebben het beste voor met hun kinderen en roken buiten hun bereik, maar zijn zich niet bewust van de effecten van derdehands rook. Dit zijn alle schadelijke stoffen die tijdens en na het roken op bijvoorbeeld je handen, kleren of oppervlaktes terechtkomen en op een later moment weer opgenomen worden. Derdehands rook krijg je binnen door het in te ademen, via aanraking of door het in de mond stoppen van spullen waarop de deeltjes zijn terechtgekomen. Bij het experiment krijgen de ouders een onzichtbare UV-vloeistof op hun handen. Gedurende een uur houden ze zich bezig met de normale dagelijkse gezinsdingen en gaat vervolgens het UV-licht aan. Dan wordt pijnlijk duidelijk waar de schadelijke deeltjes na het roken kunnen belanden. Van de meubels tot het eten en van het speelgoed tot de gezichtjes van de kinderen.
 

Niet alleen

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS: "De docu is een echte eye opener. Het fenomeen derdehands rook is voor veel mensen nog relatief onbekend. Maar dit experiment laat heel confronterend zien dat roken altijd een gevaar is. Zelfs als ouders echt hun best doen om er voorzichtig en bewust mee om te gaan. Daarom is stoppen met roken zo belangrijk. Stoppen is helemaal niet simpel maar je hoeft het echt niet alleen te doen. Praat erover met je huisarts, die kan meedenken over wat goede hulp is in jouw eigen situatie. Bovendien gaat die stoppen met roken hulp niet ten koste van je eigen risico, dus het is geen kostenpost."
 

Credits

Bureau: Roorda Reclamebureau
Creatie: Joeri Jansen, Wilmar Versprille en Barry Bol
Account: Judit de Graaff en Oriane Pam
Strategie: Tabula Rasa
Regie online video’s: Geertje Kil (Kaaps)
Muziek en sounddesign: Feike de Wit (SoundCircus)
Regie ‘Derdehands rook’: Remco Kappelhof (CCCP)
Verantwoordelijk bij DPC: Monique Taal en Denise Rog
Verantwoordelijk bij VWS: Mariëlle Verlouw, Gerwin Bos en Janneke Leek
Verantwoordelijk bij Trimbos: Dagmar Feenstra
PR: exPRtease
Mediabureau: Initiative