1.100 Albeda studenten nemen Kunsthal over tijdens eerste MBO Monday

17-05-2022 (10:40) - Creatie

Ruim 1.100 studenten van Albeda bezochten de Kunsthal voor de eerste MBO Monday. Een dag lang was de Kunsthal exclusief terrein voor de studenten, waarbij naast de tentoonstellingen een uitgebreid programma werd georganiseerd, gemaakt dóór en vóór de studenten.
 
De activiteiten zijn geïnspireerd op de tentoonstellingen die in de Kunsthal te zien zijn, waaronder Calder Now. In projectteams bedenken, ontwerpen en organiseren de studenten zelfstandig muziek-, theater- en dansoptredens, battles, modeshows, geluidscollages, workshops en kunstprojecten. Uit deze brede variëteit aan activiteiten konden de deelnemers gedurende de dag zelf hun keuze maken, op basis van hun interesse.
 

Convenant

Studenten uit het mbo zijn zeer divers qua opleiding en achtergrond en richten zich tijdens hun opleiding al direct op een werkend bestaan. Door de duur en aard van de opleidingen is er voor deze studenten soms minder tijd en mogelijkheid om zichzelf breder te ontdekken en te ontwikkelen. De Kunsthal heeft sinds 2012 een convenant met Albeda, waarin is vastgelegd dat beide instellingen zich inspannen om mbo-studenten kennis te laten maken met kunst en cultuur.
 

Bezoekers van de toekomst

Met het programma MBO Monday, mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, wil de Kunsthal zich samen met de onderwijsinstellingen de komende jaren extra inzetten voor het voeden van het cultureel bewustzijn van deze specifieke groep studenten. De stad Rotterdam kent negen grote en middelgrote onderwijsinstellingen die mbo-onderwijs aanbieden. In totaal zijn aan deze opleidingen bijna 60.000 studenten verbonden. De mbo-instellingen willen deze studenten niet alleen voorbereiden op de arbeidsmarkt, maar hen ook opleiden tot volwaardige, flexibele burgers die zijn voorbereid op de uitdagingen van de toekomst. Kritisch en creatief denken, innovatief en ondernemend zijn en mee kunnen bewegen met veranderingen vormen hierbij de kernvaardigheden. Het zijn juist deze competenties waar kunst en cultuur een wezenlijke bijdrage aan kunnen leveren. Met het laagdrempelige en activerende hands-on programma, waarbij de studenten zelf in de lead zijn, wil de Kunsthal bijdragen om van de mbo-student ook ná de studie een terugkerende en enthousiaste museumbezoeker te maken voor wie kunst en cultuur een vanzelfsprekende vrijetijdsbesteding of werkplek vormt.