CINETREE en UNHCR stellen prijswinnende film FLEE beschikbaar

02-06-2022 (10:51) - Creatie

Ter ere van Wereldvluchtelingendag bundelen VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR en filmplatform Cinetree hun krachten en stellen zij vanaf vrijdag 17 juni de prijswinnende film FLEE gratis beschikbaar op Cinetree.nl/wereldvluchtelingendag. Ook zullen zij samen op vrijdag 17 juni een bijzondere filmavond organiseren in de Hoftuin in Amsterdam waar dit veelbesproken thema centraal zal staan.
 
Op 20 juni 2022 is het Wereldvluchtelingendag. Dit is dé dag om stil te staan bij de meer dan 100 miljoen mensen die gedwongen op de vlucht zijn en alles kwijt zijn geraakt: hun huis, hun familie en vrienden, maar ook zekerheid en perspectief.
 

Beeld FLEE via Periscoop

Hanna Verboom, oprichtster Cinetree: "Film is een krachtig middel. Het geeft ons 1 tot 2 uur lang de kans een ervaring te krijgen die ons perspectief kan veranderen. Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht, een ervaring die je leven volledig ontwricht. Als je dit niet hebt meegemaakt is het moeilijk te begrijpen welke impact dit heeft op je leven, een film als Flee doet dat op een ongelofelijk prachtige manier. Het raakt je diep en helpt je iets meer te begrijpen van de ander. Eindeloos waardevol en daar dragen wij als filmplatform heel graag aan bij."
 

Evenement Hoftuin Amsterdam

Op vrijdag 17 juni staat film centraal. UNHCR en Cinetree organiseren die dag een filmavond waar waar nieuwkomers en locals kunnen genieten van een uitgebreid programma en de film Flee in een bijzondere setting: de Hoftuin in Amsterdam. Het doel van deze avond is om ontmoetingen te stimuleren en samen de verbinding te zoeken tussen mensen die elkaar in het dagelijkse leven misschien niet zo makkelijk zouden tegenkomen maar wel iets voor elkaar zouden kunnen betekenen. Om de boodschap van de film op het platform meer kracht bij te zetten geeft danser en UNHCR high-profile supporter Ahmad Joudeh een korte introductie bij de film Flee. Hij deelt zijn eigen vluchtverhaal en neemt je mee in zijn verhaal over hoe hij zijn leven in Nederland opnieuw heeft opgebouwd.
 

Nodig een nieuwkomer uit

Met de aankoop van een kaartje voor deze bijzondere avond, maak je het mogelijk dat een nieuwkomer gratis bij deze avond kan zijn. De prijs van een kaartje is 10 euro en de kaartverkoop start op 2 juni. Wees er snel bij in verband met een beperkt aantal kaarten. Kaarten zijn te koop via www.cinetree.nl/wereldvluchtelingendag.
 

Over de film FLEE

De ontroerende documentaire Flee vertelt het bijzondere, waargebeurde verhaal van de Afghaans-Deense Amin, die voor het eerst zijn verhaal deelt over hoe hij zijn land Afghanistan ontvluchtte.
 
Flee kreeg lovende reacties van filmfestivals en critici, met name wegens het verhaal, de thematische inhoud, de animatie en LHBTI-representatie. De film bevat ook archiefbeelden van gebeurtenissen in Afghanistan vanaf het moment dat Amin vluchtte. Flee wordt vaak een van de beste films van het jaar genoemd, met drie Oscar-nominaties en talloze prijzen, zoals een Annie Award voor de categorie Independent Animation Feature.