Sabine Marcelis ontwerpt Audi-laadpaal voor de stad Amsterdam

22-11-2022 (12:16) - Creatie

Audi zet vol in op elektrisch rijden, nu en in de toekomst. In een nieuwe lokale campagne door DEPT wordt de openbare laadpaal in Amsterdam opnieuw vormgegeven door de gelauwerde designer Sabine Marcelis. Met de campagne verovert Audi een permanente plek in het straatbeeld en wordt het merk onlosmakelijk verbonden met de elektrische toekomst van Nederland.

Design voor een elektrische stad

Amsterdam loopt voorop in de transitie naar elektrisch rijden. De prognose is dat er in 2030 om de 21 meter en laadpaal staat. Deze omschakeling heeft een positief effect op het milieu, maar is tegelijkertijd ook van invloed op het straatbeeld. Audi wil voorkomen dat dat het karakter van de stad tijdens deze transitie verloren gaat en gaf daarom designer Sabine Marcelis de opdracht een speciale laadpaal voor Amsterdam te ontwerpen. Een laadpaal die niet alleen goed past bij de omgeving, maar ook iets toevoegt aan de stad.

Audi zet wereldwijd vol in op elektrificatie. Audi Nederland vroeg DEPT een campagne te ontwikkelen die lokale relevantie geeft aan dit thema. Het idee om samen met een designer een nieuwe laadpaal te ontwikkelen, is een prachtige manifestatie van Audi’s merkbouwstenen duurzaamheid én design.

Met deze campagne dachten Audi en DEPT niet alleen aan elektrische modellen, maar ook aan het effect dat al die auto’s hebben op de leefomgeving. Veel steden worden overgenomen door non-descripte grijze oplaadpalen. Een kans voor Audi om daar verandering in te brengen vanuit hun designfilosofie. Toen de innovatieve designer Sabine Marcelis net zo enthousiast bleek te zijn, was dat de perfecte match.

Ontwerp vanuit de stad

Sabine Marcelis is een Rotterdamse designer die met Studio Sabine Marcelis inmiddels nationaal en internationaal bekendheid geniet. Kenmerkend voor Marcelis’ werk is dat ze experimenteert en innoveert met materialen. In het ontwerp van de Amsterdamse laadpaal combineert ze glas met zonnepanelen en een unieke 3D-printtechniek met zand.

Sabine Marcelis: “In mijn ontwerp ben ik teruggegaan naar de fundamenten waarop Amsterdam is gebouwd, wat letterlijk op palen is. Het zand onder de straten van de stad heb ik in het ontwerp doorvertaald door gebruik te maken van een unieke 3D-printtechniek met zand. Daarnaast zie je de scheve huizen en de drie bekende Amsterdamse Andreaskruizen terug in de basis van de paal. De weerspiegeling in het glas symboliseert de grachten en laat Amsterdam van alle kanten zien.” 

Audi x Sabine Marcelis from DEPT® on Vimeo.