Saodat Ismailova winnaar Eye Art & Film Prize 2022

10-06-2022 (12:56) - Creatie

Saodat Ismailova is de winnaar van de Eye Art & Film Prize 2022. De prijs is de kunstenaar uit Oezbekistan toegekend vanwege haar bijzondere talent om te werken op het snijvlak van film en beeldende kunst. De jury omschrijft Ismailova’s films en installaties als ‘verrassend’, ‘urgent’ en ‘uitgebalanceerd’. Met deze prijs van £ 25.000 kan de kunstenaar nieuw werk creëren.
 
Juryvoorzitter Sandra den Hamer, directeur van Eye Filmmuseum: “We zijn verheugd dat Saodat Ismailova onze achtste winnaar is. We kijken naar haar werk met grote opwinding en bewondering; Saodat slaagt erin een bijna spirituele ruimte te creëren die voorbij de beelden en de soundtrack gaat. Ze verleidt ons beeld te ‘horen’ en geluid te ‘zien’. Haar oeuvre is intrigerend, mysterieus en betrokken.”
 
Saodat Ismailova werd in 1981 geboren in Tasjkent, in de toenmalige Sovjetrepubliek Oezbekistan. Ze studeerde film aan het Staatsinstituut voor de Kunsten in Tasjkent, en won in 1999 de Grote Prijs van het Tashkent Student Film Festival. In 2002 gaf ze gehoor aan de uitnodiging om verder te studeren in Italië, in Treviso (Fabbrica, Centre for the Study of Arts). Twee jaar later won haar documentaire Aral. Fishing in an Invisible Sea de prijs voor Beste film van het Turin Film Festival.