Amsterdamse musea maken toegankelijkheid nog duidelijker
Amsterdamse musea introduceren een set symbolen om de toegankelijkheid van hun gebouwen te verduidelijken. Zo kunnen museumbezoekers met een beperking snel zien welke voorzieningen er wel of niet zijn. De lancering wordt ondersteund met een campagne.
'Toegankelijkheid is cruciaal voor een inclusieve samenleving. We hopen dat we met deze uniforme aanpak een belangrijke stap kunnen zetten, zodat nog meer mensen kunnen genieten van kunst en cultuur in Amsterdam. Dit samen met belanghebbenden en de instellingen ontwerpen is zo belangrijk maar was ook vooral heel erg leerzaam', aldus Géke Roelink, voorzitter OAM (Overleg Amsterdamse Musea) en directeur NEMO.
Enkele voorbeelden uit de symbolenset
Campagne
De introductie van de ontwikkelde communicatiestijl wordt ondersteund met een campagne waarin de vier ambassadeurs Eva, Erik, Jess en Tijmen vertellen dat het belangrijk is om helder te communiceren over toegankelijkheid. De campagne - ontwikkeld door amsterdam&partners - wordt online ingezet en in landelijke dagbladen.
Online & offline
De musea in Amsterdam en amsterdam&partners implementeren de komende weken de symbolen op de online platforms. In de Uitagenda op iamsterdam.com komt een filter waarmee bezoekers kunnen ontdekken in hoeverre een locatie of event toegankelijk is voor mensen met een beperking.
De symbolen, campagne en communicatiestijl is in nauwe samenspraak met belangenorganisaties en inhoudelijke experts tot stand gekomen waaronder Stichting Accessibility, Cliëntenbelang Amsterdam, De Special Social Club en Gemeente Amsterdam. Internationale partners Toerisme Vlaanderen en Visit Brussel en organisaties De Ongehinderd en Onbeperkt Genieten droegen ook bij aan de nieuwe stijl.
Landelijke aanpak
Samen met de overheid, belangen- en brancheorganisaties, experts en gebruikers werkt Stiching Accesibility aan de landelijke uitrol naar de hele recreatiesector van de eenduidige communicatiestijl.
'Met de lancering van deze nieuwe basisset symbolen om toegankelijkheid voor musea te duiden, wordt een belangrijke stap gezet richting een inclusieve cultuur. Kunst en cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht achtergrond of beperking. Validisme, de systematische discriminatie van mensen met een beperking, kunnen we samen bestrijden door belemmeringen te overwinnen en onze ruimtes toegankelijk te maken voor iedereen. Samen creëren we een inclusieve omgeving waar iedereen kan genieten van kunst en cultuur in de stad', zegt Wethouder Kunst & Cultuur Touria Meliani.