Organisatiefilosoof en reputatiestrateeg starten Integriteitsreviewpanel

07-07-2022 (17:04) - Mensen

Organisatiefilosoof Rob van Es en reputatiestrateeg Frank Peters (VIRTUS Communications) starten samen het 'Integriteitsreviewpanel'.
 
Deze unieke dienstverlening biedt bestuurders en commissarissen van organisaties oplossingen bij morele kwesties die grote impact hebben op de interne samenwerking of de externe beoordeling van de organisatie. Billijkheid en transparantie, maar ook de mogelijke veroordeling via de sociale media, vragen om zorgvuldige afwegingen met het oog op de interne en externe stakeholders. Aan issues geen gebrek: gewenste veiligheid en ongewenste intimiteit; fysieke gezondheid en oprechte duurzaamheid; belangenconflicten in bestuur of organisatie; klokkenluiden; samenwerken met omstreden partners en zakendoen met twijfelachtige regimes. En wanneer dreigt gedrag over de grens te gaan van misbruik, corruptie en fraude? Al deze vraagstukken vragen om zorgvuldig afgewogen besluiten, waarin rekening is gehouden met de verwachtingen van de stakeholders in de interne en externe omgeving en de eigen vertrekpunten van de organisatie, zoals de missie, waarden en purpose.


Doorbreken tunnelvisie

Bestuurders in organisaties staan vaak alleen voor het nemen van morele besluiten. En meestal is het eigen perspectief leidend in de besluitvorming. Maar ook samen met de eigen toezichthouders lopen zij het risico in een tunnelvisie terecht te komen. Terwijl de omgeving een integere cultuur een besluitvorming verwacht, waarin is rekening gehouden met alle relevante morele aspecten. Ook als die besluitvorming onder hoge druk tot stand moet komen. De dialoog met het Integriteitsreviewpanel levert twee goed onderbouwde opties op voor moreel verantwoord bestuur in de organisatie. Naast het Integriteitsreviewpanel voor concrete morele vraagstukken, die al dan niet onder hoge druk genomen moeten worden, verzorgen Rob van Es en Frank Peters samen ook Integriteitsworkshops in organisaties. In deze workshops reiken zij het bestuur, raad van commissarissen of managementteam en relevante specialisten de handvatten aan voor het nemen van moreel verantwoorde besluiten. Dat gebeurt aan de hand van twee expertpresentaties en het oefenen met een of twee concrete praktijksituaties.