Nederlandse start-up in finale Europees Social Innovation Tournament

22-09-2022 (09:59) - Awards

Het Nederlandse Mycotex behoort tot een van de 15 finalisten van het Social Innovation Tournament, georganiseerd door de Europese Investeringsbank.

Tijdens het SIT - dat op 29 september plaatsvindt in Wenen - worden de beste sociale ondernemers van Europa gekozen tussen kandidaten uit acht verschillende EU-landen. De winnaars in de categorieën Algemeen en Uitzonderlijke Prestaties krijgen ieder een prijs van €75.000 om hun concept verder te ontwikkelen.

Het Social Innovation Tournament wordt ieder jaar in een andere Europese hoofdstad georganiseerd, met als doel Europese ondernemers die zich primair richten op sociale, ethische of milieu-gerelateerde impact, te belonen en te sponsoren om zich verder te ontwikkelen of uit te breiden. 

Finalisten

Het EIB-Instituut, de charitatieve arm van de Europese Investeringsbank Groep, heeft de vijftien finalisten inmiddels bekend gemaakt. De vijftien finalisten komen uit acht EU-landen: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Spanje en Zweden, en zijn uit meer dan 200 kandidaten geselecteerd. Bekijk hier de lijst met alle finalisten.

Mycotex

Dit jaar is een Nederlands bedrijf een van de finalisten. Mycotex heeft een 3D-productieproces ontwikkeld waarmee producten zoals kleding naadloos en op maat kunnen worden vervaardigd uit composteerbare paddestoelwortels (mycelium) en andere biomaterialen voor onder meer de fashion-industrie.

Prijzen

De vijftien geselecteerde projecten zullen meedingen naar prijzen met een totale waarde van €220.000. De winnaars van de eerste en tweede prijzen in de categorieën Algemeen en Uitzonderlijke Prestaties ontvangen respectievelijk €75.000 en €30.000. De prijzen in de categorie Uitzonderlijke Prestaties gaan naar projecten die zich richten op de blauwe en groene economie. Dit jaar bestaat ook de mogelijkheid voor het publiek om een online stem uit te brengen. Het project met de meeste stemmen wint de Publieksprijs van €10.000.

De finalisten worden ieder jaar automatisch lid van het SIT Alumni Network, waarmee zij en andere geselecteerde sociale ondernemers toegang krijgen tot meer mogelijkheden en middelen. Ook kunnen ze meedoen aan cursussen en trainingen, en aan een beurzenprogramma voor innovatie. 

Toernooi en prijsuitreiking bijwonen

Je kunt je hier opgeven als je het toernooi en de prijsuitreiking op 29 september wilt bijwonen, fysiek of online. De wedstrijd waarbij de kandidaten hun project voor de jury moeten pitchen, wordt via livestream uitgezonden op www.sit2022.org.