Nieuwe campagne van Plastic Soup Foundation onthult schokkende cijfers

11-07-2022 (10:16) - Sustainable

Afgelopen vrijdag werden schokkende cijfers onthuld door de Plastic Soup Foundation, te lezen bij onder andere NOS.
 
Ongeveer 80 procent van de door wetenschappers geteste vlees- en zuivelproducten van boerderijdieren bevat microplastics, zo blijkt uit een nieuwe studie van de Vrije Universiteit van Amsterdam in opdracht van de Plastic Soup Foundation. Deze boodschap is pakkend samengevat in een campagnevideo, pro bono ontwikkeld door DEPT in samenwerking met CZAR.
 

Bewustwording blijft belangrijk

Maria Westerbos, directeur en oprichter van Plastic Soup Foundation: “Het initiatief voor de samenwerking kwam vanuit DEPT en hun ambitie om naast commerciële uitdagingen graag een percentage van hun tijd pro-bono in te willen zetten. Het onderzoek naar plastic in vlees- en zuivelproducten waar we op dat moment mee bezig waren kwam meteen in mij op. Het is ontzettend belangrijk om mensen bewust te maken van deze nieuwe inzichten, en dit konden we met hulp van DEPT goed onder de aandacht brengen.”
 

Alles op alles om een effectief idee neer te leggen

Ramin Bahari, creative director bij DEPT: “Het thema bracht intern veel emoties met zich mee. Plasticvervuiling is een enorm probleem voor de toekomst en heeft daarmee veel impact op het levenspad van onze jonge creatieve vloer. Om daar een verschil in te maken voelde als een plicht [...] We zijn trots op het eindresultaat dat binnen een maand tijd is gerealiseerd, een creatief concept dat mensen écht raakt en de boodschap duidelijk overbrengt.”
 

Wie beschermt ons?

Het filmconcept draait om het prikkelen van emoties. Rob Voortman, creative director bij DEPT: “Ouders zijn hyper-alert op wat kinderen in hun mond stoppen. Maar we zijn een stuk minder bewust van wat we in ons eigen mond stoppen. Met dat inzicht was de stap naar het idee snel gemaakt: We moeten onszelf beschermen tegen plasticvervuiling.”
 
In de film zien we het herkenbare beeld van ouders die er als de bliksem bij zijn wanneer kinderen plastic in hun mond stoppen. Maar dan wordt de kijker een spiegel voorgehouden. De boodschap: waar wij onze kinderen beschermen tegen het eten van plastic is er niemand die hetzelfde voor ons doet. De soundtrack, een custom variant van het kinderlied ‘Smakelijk Eten’, benadrukt het contrast op emotioneel vlak tussen hoe we omgaan met onze kinderen en met onszelf.
 
Voor de uitwerking is samengewerkt met CZAR-regisseur Willem Gerritsen en Soundstudio 22Ghosts - die allen ook pro-bono hebben meegewerkt aan de film.
 

Bewustwording en actie

Het doel van de campagne, die door middel van een persbericht en influencers werd verspreid, is om mensen ervan bewust te maken dat in 80% van de vlees- en zuivelproducten plastic zit. Daarnaast wil de Plastic Soup Foundation mensen aansporen om een petitie te tekenen waarin o.a. de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt gevraagd om de consument te verzekeren dat de Nederlandse voedselketen plasticvrij is.

Credits

Client Plastic Soup Foundation
Agency DEPT®
Production house Czar
Director Willem Gerritsen
Executive Producer Willem Bos
Producer Felice van Zuilen
Director of Photography Floris van der Lee
Grading Glassworks - Scott Harris & Leonardo Grassi
Music 22ghosts - Tjeerd Bomhof & Mathias Janmaat
Sound Soundcircus - Feike de Wit