Vleesvervanger mag van Europees Hof worst, biefstuk of hamburger heten

Vleesvervanger mag van Europees Hof worst, biefstuk of hamburger heten

06-10-2024 (21:17) - Sustainable

Hamburgers, steaks en worst zijn namen die niet alleen maar aan vleesproducten voorbehouden zijn. Dat concludeerde het Europese Hof van Justitie vrijdag na een Franse rechtszaak.

De zaak was aangespannen door het bedrijf Beyond Meat, dat vleesvervangers maakt, en drie organisaties voor vegetariërs. Zij maakten bezwaar tegen een regel die Frankrijk vorig jaar had ingevoerd. Volgens die regel mogen woorden als 'biefstuk' en 'worst' alleen worden gebruikt voor vlees, en niet voor vegetarische producten. De makers van zulk eten mochten er ook geen woorden als 'plantaardig' of 'soja' voor zetten om het verschil met vlees duidelijk te maken.

De klagers zeiden dat dat in strijd is met Europese regels, en ze krijgen nu gelijk van de Europese rechters. "Lidstaten kunnen niet met een algemeen en abstract verbod voorkomen dat de makers van plantaardig eten beschrijvende namen gebruiken voor hun producten", staat in het oordeel. Landen mogen alleen handhaven en een fabrikant vervolgen wanneer er sprake kan zijn van misleiding.

In Nederland kwam de discussie over namen van vegetarisch eten op gang in 2012, toen CDA-Kamerlid Jaco Geurts bezwaar maakte tegen het gebruik van namen als 'burgers' en 'schnitzels'. Het leidde tot de term 'schnitzelgate', waarna onder meer De Vegetarische Slager een aantal aanpassingen deed.

Sojaproducten mogen nog steeds geen zuivelnamen krijgen, oordeelde het EU-hof in 2017. Room, kaas, boter en melk zijn namelijk beschermde namen. De Nederlandse fabrikant van het plantaardige boterachtige product Droomboter paste daarom de naam aan na een waarschuwing van waakhond NVWA. 


NU.nl