Is er in 2023 nog plek voor de menselijke tekstschrijver?
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de laatste jaren een vlucht genomen en al werk van echte mensen overgenomen. Met de introductie van ChatGPT in november 2022 lijkt een volgende horde genomen te zijn in de ontwikkeling van AI. Deze chatbot kun je allerlei vragen stellen waarop ChatGPT vaak verbluffend goede antwoorden geeft. Zo kan ChatGPT samenvattingen maken, hele teksten schrijven, programmeercode schrijven en veel meer. ChatGPT is zo goed dat de vraag gesteld kan worden of er nog wel behoefte is aan de menselijke tekstschrijver. Die vraag gaan we in dit artikel beantwoorden.
Wat is Chat GPT?
Laten we eerst de vraag beantwoorden wat ChatGPT precies is. ChatGPT is een door het bedrijf OpenAI ontwikkelde chatbot met kunstmatige intelligentie. De hoofdfunctie van ChatGPT is om een menselijke conversatie na te bootsen, maar deze chatbot kan veel meer. Zo kan ChatGPT vragen beantwoorden, programmeren en ook zelfs zelfstandig artikelen schrijven na jouw input. Het is een open-source framework dat het GPT-3-taalmodel gebruikt om reacties te genereren. Voordat je het weet, ben je in een boeiend gesprek geraakt met de chatbot! Het GPT-3-model is dus tevens een krachtige tool voor het genereren van mensachtige tekst. Ook is het nu al een krachtige tool die veel professionals gebruiken om dagelijkse werkzaamheden te ondersteunen of zelfs uit handen te nemen.
Impact op copywriting in 2023
Doordat je je computer met één druk op de knop teksten kunt laten schrijven, ga je je al snel afvragen of er nog een toekomst voor de traditionele schrijver is weggelegd. AI-technologie heeft namelijk het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de schrijverswereld. Je geeft bijvoorbeeld een onderwerp op, de taal, hoe lang de tekst mag zijn en met welke tone of voice het artikel geschreven moet worden. En voilà: in een mum van tijd is je artikel geschreven dat haast niet te onderscheiden is van door een mens geschreven artikel. Indrukwekkend! Het lijkt daarom niet te voorkomen dat AI onderdeel wordt van het proces van tekstschrijvers.
De impact van AI op copywriting komend jaar zal afhangen van hoe snel en efficiënt de technologie door schrijvers wordt overgenomen. Sommige schrijvers aarzelen misschien om de AI-technologie toe te passen en houden het liefst vast aan traditionele methoden, terwijl anderen de technologie omarmen en in hun voordeel gebruiken. Uiteindelijk zal AI-technologie waarschijnlijk een integraal onderdeel van het schrijfproces worden. Gaat kunstmatige intelligentie de menselijke tekstschrijver compleet vervangen? Laten we kijken naar de voor- en nadelen.
Voordelen kunstmatige intelligentie voor tekstschrijven
Het is waar, als je snel een antwoord wilt hebben of een tekst wil genereren is de robot een uitstekende partner. De manier waarop we inhoud schrijven kan door ChatGPT veel sneller en efficiënter worden. Tekstschrijvers kunnen bijvoorbeeld ChatGPT instrueren een tekst te schrijven over een bepaald onderwerp. Hierbij kunnen ook bijvoorbeeld de tussenkopjes en lengte ingegeven worden. Dit geeft in ieder geval een aardige opzet waarmee een tekstschrijver tijd kan besparen. Een tekstschrijver is hierdoor in staat om meer content te genereren in een bepaalde hoeveelheid tijd.
Nadelen kunstmatige intelligentie voor tekstschrijven
De creativiteit en nuance van de menselijke geest en hand zijn tot nu toe nog steeds niet 100% te evenaren door kunstmatige intelligentie. AI-robots hebben nog steeds moeite met (culturele) gevoeligheden en nuances. Ook kan ChatGPT overgeoptimaliseerde antwoorden geven. Dit staat bekend als de wet van Goodhart. Bovendien is niet inzichtelijk welke data er in het ChatGPT-systeem gestopt zijn. Er is geen bronvermelding te vinden en het lijkt aannemelijk te zijn wat ChatGPT schrijft, maar zonder bronnen kun je er niet zomaar van uitgaan dat het gegenereerde antwoord klopt. Daarnaast kan AI lijden aan algoritmische bias door de voorkeuren van de ontwikkelaars. Tot slot heeft ChatGPT op dit moment ook beperkte kennis van gebeurtenissen die na 2021 plaatsvonden.
Voor welke teksten is kunstmatige intelligentie wel en niet geschikt
Is het niet erg als een tekst niet 100% betrouwbaar of accuraat is? Dan is het gebruik van een AI-tool als ChatGPT geschikt. Hierbij kun je denken aan interne bedrijfscommunicatie. Ook als je zelf een antwoord wilt hebben, dan is een slimme chatbot handig.
Wil je een tekst laten schrijven voor externe communicatie, dan wil je natuurlijk dat die tekst helemaal correct en naar wens is. Je wilt geen fouten in je tekst en je wilt ook rekening houden met gevoeligheden van je beoogde lezers. In dit geval schiet een AI-tool tekort en kun je beter een goede, menselijke tekstschrijver je tekst laten schrijven. Wel is een mogelijkheid om een AI-tool eerst een tekst te laten genereren en deze na te laten bewerken door een menselijke tekstschrijver. Dit wordt ook wel post-editen genoemd. Hierbij combineer je de voordelen van de snelheid van kunstmatige intelligentie en de expertise van een goede copywriter. In de vertaalindustrie bestaat deze service al langer voor het post-editen van machinevertalingen. Vertaalbureau Interlingo is een bureau dat je hiervoor in kunt schakelen.
In de inleiding stelden we de vraag of er anno 2023 nog behoefte is aan een menselijke tekstschrijver. Die vraag kunnen we dus met ja beantwoorden. Je kunt er tot dusverre zeker van zijn dat de menselijke hand en geest voorlopig nodig blijven. Een tekst kan geschreven worden door een AI-tool, maar redactie en post-editing door een mens is noodzakelijk voor een betrouwbaar resultaat. De mens is degene die de machine voedt en het eindresultaat controleert. Een zekerheid is: de opkomst van AI-technologie dwingt schrijvers om creatiever en innovatiever te worden in hun benadering van copywriting. Op deze manier blijven tekstschrijvers relevant en concurrerend.
Door Claudia Gharbi