Met het duurzaamheidswoordenboek wil Worldfavor bedrijven helpen boetes te voorkomen

31-05-2023 (13:21) - Publicaties

Worldfavor heeft een anti-greenwashing handboek voor bedrijven uitgebracht. Het handboek helpt bedrijven om te communiceren over hun duurzaamheidsinspanningen, zonder te misleiden. 

De Europese Unie komt met anti-greenwashing wetgeving zoals de Green Claims Directive, die al in 2024 kan ingaan. Boetes kunnen oplopen tot 4% van de jaarlijkse omzet. Hierin ziet Worldfavor, een platform waar ESG-data geraadpleegd en gedeeld kan worden, een kans. 

Afleiding

Uit onderzoek door de EU in 2021 bleek dat de helft van alle online gemaakte milieuclaims overdreven, misleidend, of op niks gebaseerd is. Deze misleidende communicatie leidt af van échte duurzame initiatieven. Het anti-greenwashing handboek biedt daarom een uitleg van de greenwashing wetgeving, een inzichtelijk duurzaamheidswoordenboek en een handleiding voor heldere duurzaamheidscommunicatie.

Duidelijke claims

Met het duurzaamheidswoordenboek zet Worldfavor de woorden die bedrijven beter kunnen mijden op een rijtje en geven ze tips voor hoe het beter kan. Zo zijn claims zoals ‘100% duurzaam’, ‘volledig duurzaam geproduceerd’, ‘milieuvriendelijk’ of ‘groen’ te vaag of onmogelijk om hard te maken. Bedrijven kunnen beter spreken van ‘duurzaamheid’ of ‘vermindering en minimalisering’ rondom bijvoorbeeld CO2-uitstoot, omdat dit slaat op hun doelstelling, beleid of strategie wat te herleiden is tot concrete initiatieven. De handleiding voor duurzaamheidscommunicatie vormt een lijst met best practices voor bedrijven om duidelijke claims te maken. 

Het volledige handboek kan hier gedownload worden.