Nominaties Vrouw in de Media Award 2023 bekend

19-02-2024 (13:41) - Awards

De nominaties voor de landelijke Vrouw in de Media Award 2023 en van de Oeuvre-Award zijn bekend. De winnaars van de twaalf regionale awards dingen mee voor de landelijke award.

Daarnaast zijn er twaalf genomineerden die de laatste tien tot vijftien jaar een rolmodel zijn geweest, door regelmatig en op indrukwekkende wijze in de media te zijn verschenen. Met de awards moedigen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aan om zichtbaar in de media te zijn. Het publiek kan stemmen op de twee keer twaalf gezichtsbepalende vrouwelijke deskundigen die zich volgens hen het best hebben geprofileerd in de media.

Jury

De landelijke awards zijn een initiatief van Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Een jury van drie journalisten heeft bij de nominaties voor de Oeuvre-Award gekeken naar experts die zichtbaar in beeld waren bij de actuele thema’s die de boventoon voerden in het afgelopen tien tot vijftien jaar. Bij de keuze om hen te nomineren is gekeken naar hun aanwezigheid in de landelijke media, hoe ze hun expertise deelden in talkshows, geschreven pers en social media. Er kan gestemd worden tot en met vrijdag 1 maart op www.vrouwindemedia.nl.

Kanshebbers

Genomineerd voor de landelijke Vrouw in de Media Award 2023 zijn in alfabetische volgorde de regionale winnaars:

- Kiki Bakker (Limburg), coach van politici en hoge ambtenaren. In de media om de werkdruk van politici bespreekbaar te maken.

- Amber Bontekoe (Zeeland), ervaringsdeskundige vroeggeboorte. Geeft bekendheid aan de gevolgen van een vroeggeboorte en helpt met haar verhaal andere vrouwen die hetzelfde meemaken.

- Anne-Goaitske Breteler (Friesland), antropoloog en publiekshistorica. Onderscheidt zich in de media met columns en boeken over onder andere de walvisvaart.

- Eva Dijkman (Groningen), wijkagent in de Oosterparkwijk in Groningen. Een wijkagent die je iedere wijk in Nederland toewenst. Laat de mooie en mindere mooie kanten van haar werk zien op social media.

- Alok van Loon (Drenthe), secretaris van het burgerinitiatief Meten = Weten. Zet zich met haar stichting in om het intensieve gebruik van pesticiden onder de aandacht te brengen.

- Mei Nelissen (Utrecht), paleoklimatoloog en micropaleontoloog oftewel oceaandeskundige. Toont een breed publiek hoe klimaatverandering is te begrijpen en te voorspellen, kijkend naar fossiele resten.

- Beri Shalmashi (Flevoland), publicist, filmmaker en directeur van programmabureau en diversiteitsplatform Avanti. Geeft in de media duiding aan grote maatschappelijke ontwikkelingen.

- Nicole Terborg (Noord-Holland), presentator, journalist en podcastmaster. Onderzocht in haar zesdelige verhalende podcastserie haar Surinaams-Nederlandse opvoeding en maakt het bespreekbaar.

- Marijn de Vries (Overijssel), wieleranalist, oud-profwielrenner en columnist. Heeft veel media-impact met haar column, waarin ze het wangedrag bij NOS Sport beschrijft en duidelijk maakt hoe alledaags seksisme eruit ziet.

- Sofie van de Waart (Noord-Brabant), onderwijskundige. Te zien in de documentaire De utopie van Sofie met aandacht voor haar missie: ieder kind naar school en kansengelijkheid in het onderwijs.

- Lisa Westerveld (Gelderland), Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA. Verkleint met haar optredens de afstand tussen Den Haag en de regio. Zoekt daarvoor zowel de regionale als de landelijke media op: belangrijk in een tijd waarin regio’s zich niet gezien voelen.

- Saskia Wolters (Zuid-Holland), auteur van een boek over de falende hulpverlening die leidde tot de moord op haar broer. Ze spreekt zich uit over betere zorg voor mensen met verward gedrag en een hoog veiligheidsrisico. Komt op voor rechten en belangen van nabestaanden.