Aidsfonds vraagt aandacht voor miljoenen wachtende patiënten

03-08-2023 (12:22) - Campagnes

Tijdens Pride, het feest van vrijheid voor iedereen, lanceert Aidsfonds een nieuwe merkcampagne. De campagne, gemaakt door N=5, legt de pijnlijke realiteit van aidsbestrijding bloot:

Al meer dan 25 jaar bestaan er hiv-medicijnen die voorkomen dat mensen aids krijgen, maar nog steeds blijven er meer dan 9 miljoen mensen verstoken van deze levensreddende zorg. Daarom luidt de boodschap: ‘aids is op te lossen. dus waar wachten we op?’

Zorg in de wachtkamer

In de campagne zien we de wachtkamer van de wereld. Een metaforische plek waar mensen die hiv hebben eindeloos wachten op levensreddende medicijnen. Hoewel je in Nederland gezond oud kunt worden met hiv, geldt dat helaas nog lang niet overal ter wereld. Of beter gezegd: niet voor iedereen. Wereldwijd wordt de ongelijkheid van zorg in stand gehouden door vrouwenonderdrukking (aids is de belangrijkste doodsoorzaak onder jonge vrouwen), homohaat (in sommige landen riskeren zij de doodstraf) en corrupte overheden, waardoor het geld niet bij de meest kwetsbaren terecht komt (elke dag sterven 230 kinderen aan de gevolgen van aids). Deze verhalen worden uitgelicht in de campagne via de mensen die worden uitgesloten van levensreddende zorg en feitelijk in de ‘wachtkamer’ zitten.

Één pil per dag

We roepen op om te stoppen met wachten en meer bij te dragen aan aidsbestrijding. Één pil per dag, die voorkomt dat een zwangere vrouw hiv overdraagt op haar baby, een moeder haar kind verliest, een man zijn geliefde, of een kind zijn ouders. Met donaties zorgt Aidsfonds onder andere dat kinderen worden getest op hiv én zorg krijgen én dat mensen die nu worden uitgesloten alsnog levensreddende medicijnen krijgen.
“Als je naar de feiten kijkt, lijkt het een simpel probleem,” zegt Thijs Bontje, creative partner N=5. “De medicijnen zijn er, maar niet voor iedereen. Als we met z’n allen nou even ons best doen, dan is het klaar. Opgelost. We hopen met deze campagne dit inzicht momentum te geven en de oplossing voor iedereen weer een stap dichterbij te brengen.”