Dip in durfkapitaalinvesteringen, hoop op herstel na verkiezingen

Dip in durfkapitaalinvesteringen, hoop op herstel na verkiezingen

18-10-2024 (11:53) - Economisch

Het afgelopen kwartaal daalde het aantal durfkapitaalinvesteringen wereldwijd. Europa zag zelfs het laagste aantal deals sinds Q2 in 2020. Toch is er optimisme voor de toekomst, mede door de aangekondigde renteverlagingen en een mogelijk herstel van de markt na de verkiezingen. Dit blijkt uit het Venture Pulse-rapport van KPMG, een kwartaalanalyse van wereldwijde venture capital (VC)-investeringen.

Duitsland uitzondering op wereldwijde daling

Geopolitieke spanningen, de naderende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en een gebrek aan exit-activiteiten, zoals beursgangen en overnames, zorgden voor terughoudendheid bij investeerders. In Europa speelde de zomervakantieperiode ook mee, waarin traditioneel minder deals plaatsvinden. Duitsland vormde een uitzondering op de wereldwijde trend: daar was juist een stijging in durfkapitaalinvesteringen te zien, en vond Europa’s grootste deal plaats. Helsing, een AI-bedrijf voor de defensie-industrie, haalde 450 miljoen euro op. In Nederland was de daling vooral merkbaar bij investeringen in start-ups (early stage-deals), terwijl wereldwijd alleen een algemene daling was te zien.

Meer aandacht voor AI en defensie

Op sectorniveau vonden de meeste investeringen plaats in AI en de defensiesector, zowel in Amerika en Azië als Europa. Zes van de tien grootste deals wereldwijd vonden plaats in de AI-sector, en in elke regio was de grootste investering ook een AI-deal. In Nederland was de focus op AI minder sterk. Internationaal verschoof de aandacht voor AI-investeringen van kapitaalintensieve AI-platformen en grote taalmodellen (LLM’s) gespecialiseerde, sectorgerichte oplossingen in gebieden als de gezondheidszorg en biotechnologie.

Technologieën die bijdragen aan een schoner milieu blijven over het algemeen een interessant investeringsgebied, maar in Europa nam de interesse in late investeringsrondes in het derde kwartaal af. Dit kan worden toegeschreven aan de langere doorlooptijden van cleantech-projecten, waardoor investeerders terughoudender worden. Echter, in Nederland bleef de interesse voor cleantech, vormen van technologie die bijdragen aan een schoner milieu, stabiel.

Nederland: terughoudendheid bij start-ups

Volgens het Quarterly Startup Report, waar KPMG partner van is, haalden Nederlandse start-ups in Q3 in totaal 424 miljoen euro aan investeringen op. Het aantal investeringen nam af, van 87 in Q2 naar 79 in Q3. Vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2023 is er een afname van 8 procent.

De grootste deal vond plaats bij Nearfield Instruments (135 miljoen euro). Ook Payt (55 miljoen euro), Avidicure (37 miljoen euro) en Battolyser Systems (30 miljoen euro) haalden flinke bedragen op.

Tekenen van herstel in zicht

Ondanks de daling zijn er signalen die wijzen op herstel van de markt, mogelijk in het vierde kwartaal of anders in 2025. De renteverlagingen bij diverse centrale banken zorgen mogelijk voor een opleving van de durfkapitaalmarkt. Echter, de huidige renteverlagingen hebben nog geen positieve impact gehad. De dalende rentetarieven kunnen ook leiden tot meer fusies en overnames, wat een impuls kan geven aan de investeringsmarkt. Hoewel aanhoudende politieke spanningen de markt blijven beïnvloeden, kan de markt stabiliseren zodra de verkiezingen in diverse landen achter de rug zijn.

Izzy Sayers, Lead KPMG Emerging Giants bij KPMG Nederland, is voorzichtig optimistisch: “We hebben wereldwijd een lange periode van weinig exits gehad, maar de marktomstandigheden verbeteren. Met dalende rentepercentages zal het aantal fusies en overnames waarschijnlijk toenemen, omdat acquisities weer aantrekkelijker worden. Hoewel de activiteit op de beurs naar verwachting laag zal blijven tot en met Q4 van 2024 vanwege de Amerikaanse verkiezingen, zal alle aandacht gericht zijn op beursgangen in aanloop naar 2025.” 


Bureaus

Media

Marketing