Rechter oordeelt: Europarcs misleidde consument
Het veelgeplaagde vakantieparkbedrijf Europarcs heeft een mogelijk dure nederlaag geleden in de rechtbank. De zaak draait om een recreatiewoning op de Europarcs-locatie in Kaatsheuvel.
Op het kantoor van dat park tekende een vrouw drie jaar geleden een koopovereenkomst voor een vakantiehuisje dat nog gebouwd moest worden. Ze betaalde ruim 205.000 euro en dacht dat ze eigenaar zou worden van het huisje. In de praktijk liep het anders. Zodra het huisje er stond, werd het automatisch eigendom van grondeigenaar Europarcs. De vrouw had dus alleen het gebruiksrecht 'gekocht'. Maar dat had niemand haar van tevoren verteld.
Ondanks de koopopties die ook deze vrouw heeft gekregen, noemt de rechter de 'koopovereenkomst' uit 2021 misleidend. De rechtbank oordeelt dat het een "oneerlijke handelspraktijk" was en vernietigt de overeenkomst. Het geld moet het bedrijf terugbetalen.
Massaclaim doemt op
Europarcs noemt de uitspraak "onbegrijpelijk" en gaat dan ook in hoger beroep. Als het dat wint is er niets aan de hand voor de parkenuitbater, maar als het verliest kan het forse financiële gevolgen hebben, schrijft het FD. Want zo'n 800 andere recreanten zitten in dezelfde situatie bij Europarcs. Wanneer de vrouw ook bij het gerechtshof gelijk krijgt, zouden zij een massaclaim kunnen indienen. En dat zou een nieuwe klap betekenen voor het kwakkelende Europarcs en zijn aandeelhouders.