Wholy Greens failliet ondanks investering van een miljoen
De maker van duurzame pasta Wholy Greens is failliet. Vorig jaar haalde de start-up die pasta maakt van afgekeurde groente nog 1,2 miljoen euro aan groeikapitaal op. Ondanks die kapitaalinjectie heeft het bedrijf het toch niet gered.
Wholy Greens werd in 2020 opgericht door voormalige consultants Walter Zantinge en Pieter van der Manden. Het bedrijf produceerde pasta's, die voor ruim de helft bestaan uit groente als wortel, rode biet, pompoen en spinazie. Om voedselverspilling tegen te gaan, gebruikt Wholy Greens overgebleven groente, zoals de delen van de oogst die niet mooi genoeg zijn voor verkoop in de winkel.
Het ging goed en de duurzame pastamaker wist klanten van naambinnen te halen, zoals Albert Heijn en Jumbo en de Bijenkorf. Ook bezorgdiensten als Crisp en Pieter Pot namen de pasta’s op in hun assortiment. In 2022 haalde het bedrijf de shortlist van kandidaten voor de startup van het jaar.
De financiering kwam aanvankelijk van de oprichters en een kleine crowdfunding. Augustus vorig jaar wist het bedrijf bovendien 1,2 miljoen euro op te halen bij Rabobank Foundation, investeerder Capital Blue en crowdfunders.
Investeerders trekken macht naar zich toe
De nieuwe investeerders trokken echter de macht naar zich toe en in november vertrok oprichter Van der Manden, en deed Zantinge een stapje terug. Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat de leiding eind vorig jaar werd overgenomen door Manon Cassee en financieel directeur Maarten Brink (ex-Schiphol). Cassee was afkomstig van investeerder Capital Blue.
Uit een bericht van Zantinge op Linkedin blijkt dat Wholy Greens de productie van de pasta's dit jaar verplaatste naar een sociale werkplaats, Orionis. Dankzij die verhuizing zou het bedrijf méér moeten kunnen produceren.
Oorzaak faillissement onduidelijk
Maar nu blijkt Wholy Greens dus failliet. Hoe het mogelijk is dat het bedrijf binnen een jaar na de financiering van 1,2 miljoen euro al failliet is, is onduidelijk.