De NPO steunt initiatief voor monument gevallen omroepmedewerkers Tweede Wereldoorlog
Er komt een herdenkingsmonument voor de vermoorde omroepmedewerkers in de Tweede Wereldoorlog, heeft de NPO samen met de betrokken omroepen in overleg met de Joodse afdeling van de EO afgesproken. Het monument volgt naar aanleiding van het programma Het verraad van Hilversum, dat woensdag 28 augustus wordt uitgezonden bij de EO op NPO2. De NPO erkent de tragische gebeurtenissen die tussen 1940 en 1945 hebben plaatsgevonden.
Frederieke Leeflang: “Het verraad van Hilversum vertelt een indringend verhaal over de rol van de publieke omroep tijdens de Duitse bezetting gedurende de Tweede Wereldoorlog. In de documentaire van Alfred Edelstein ontstaat het beeld dat de omroepen zich in het begin van de oorlogstijd gemakkelijk hebben gevoegd naar de bezetter. Dat herkennen we uit het verhaal van de Joodse Raad, dat eerder dit jaar werd uitgezonden bij de publieke omroep. De documentaire van Edelstein laat zien dat de omroepen destijds de bezetter te welwillend hebben gefaciliteerd. Dat vraagt om een diepe reflectie van de NPO als overkoepelend orgaan en van de betrokken omroepen. En dat vereist dat we niet bang zijn om naar ons eigen verleden te kijken, ook als dat met de inzichten van nu tot ongemak leidt.”
De NPO geeft vorm aan het initiatief om een monument op te richten voor de vermoorde omroepmedewerkers in de Tweede Wereldoorlog. Daarmee willen de NPO en betrokken omroepen de getroffen medewerkers herkennen en eren. Leeflang: "Samen met de iniatiefnemers zorgen we dat het monument er binnen afzienbare tijd komt en een mooie plek krijgt op het Mediapark, waar veel mensen het monument kunnen zien en bezoeken."