Vier nieuwe Creative Citizens of Honour of Amsterdam 2022

31-05-2022 (13:25) - Mensen

"We moeten de creativiteit, diversiteit en identiteit van Amsterdam vieren en koesteren, want een rijk en divers cultureel klimaat is een voorwaarde voor een gezonde stad in de toekomst", zeggen de oprichters van GLUE amsterdam connected by design, David Heldt, Janine de Jong, en Guus van Maarschalkerweerd. Dit doen zij onder andere door elk jaar vier creatieve 'ereburgers' te eren met de titel Creative Citizen of Honour. Voor deze derde editie van het evenement zijn dat ontwerpers Mina Abouzahra, Nikki Gonnissen en Thomas Widdershoven en cultureel ondernemer Suzanne Oxenaar.
 
Zij worden in het zonnetje gezet omdat zij een podium bieden aan creativiteit in de stad of de ontwikkeling ervan stimuleren. Zij weten de veelkleurigheid, creativiteit en diversiteit van de stad Amsterdam te weerspiegelen, over te brengen, te verbinden en te verrijken.
 

Nikki Gonnissen & Thomas Widdershoven

Dichterbij de creatieve ereburgers kun je bijna niet komen: sinds 2002 zijn Nikki Gonnissen en Thomas Widdershoven, oprichters van ontwerpbureau Thonik, niet alleen verantwoordelijk voor de strategie, maar ook voor de visuele identiteit van de stad Amsterdam, waaronder de drie iconische kruizen van het stadslogo vallen. De ontwerpers verfraaien de stad al jaren met hun opvallende creatieve bijdragen voor onder meer de Universiteit van Amsterdam en het Holland Festival.
 
Ze schonken zelfs mooie grafische architectuur aan een lelijk deel van de stad: Thomas ontwierp samen met MMX-architecten de eigen studio van Thonik aan de Wibautstraat. Een gebouw waarvan ze de bovenverdieping openstellen voor programma's, workshops en het uitwisselen van ideeën. "Het gebouw is een blauwdruk voor stedelijke ontwikkeling. Ik moedig meer kleine spelers aan om hun eigen ruimte te ontwikkelen. Het leidt tot meer diversiteit en kwaliteit in de stad", aldus Thomas Widdershoven.
 
De ontwerpers zetten zich internationaal in voor de culturele sector en hebben met hun gedurfde ontwerp talloze organisaties in de stad onder de aandacht gebracht. Zowel online als op straat maken ze de kleurrijke stad nog kleurrijker. Nikki is een groot voorstander van het behoud van deze waardevolle diversiteit, voor de open structuur van de stad. Daarom zet ze zich in voor samenwerkingen met jonge start-ups. 'Zij zijn de toekomst. Zij zorgen voor nieuwe creatieve ideeën die bijdragen aan de open stad.'
 

Mina Abouzahra

Ook de Nederlands-Marokkaanse interieurontwerpster Mina Abouzahra slaagt in deze missie. Met veel passie en energie weet zij een culturele uitwisseling en ontmoeting tussen twee werelden - Nederland en Marokko - te realiseren. Vanuit haar Studio Mina Abouzahra, gespecialiseerd in moderne Berberse tapijten en interieurproducten, werkt zij gepassioneerd als bruggenbouwer: zij zet zich in om de Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam te betrekken bij haar werk en hen te interesseren voor creatief vakmanschap.
Het project 'One Wquare Meter Berber', van Mina Abouzahra, is een samenwerkingsproject tussen Marokkaanse weefsters en gevestigde Nederlandse ontwerpers; Bertjan Pot, Wieki Somers, Amie Dicke en Mattijs van Bergen.

Daarmee is Mina een rolmodel voor met name biculturele jongeren in Amsterdam, die weinig voorbeelden hebben en ondervertegenwoordigd zijn in de culturele sector. De ontwerpster stimuleert hen om een keuze te maken binnen de creatieve wereld en helpt hen op weg.
 

Suzanne Oxenaar

Iemand die hier ook op aansluit is Suzanne Oxenaar. Als creatief ondernemer in hart en nieren heeft zij de stad geïnspireerd door steeds nieuwe creatieve concepten en samenwerkingen met kunstenaars en ontwerpers te initiëren. Zo presenteerde zij Amsterdam met Hotel The Exchange, waarvoor recent afgestudeerde modeontwerpers textiel en meubilair ontwierpen. Als voormalig medeoprichter en artistiek directeur van het Lloyd Hotel, zette ze de Culturele Ambassade op. En ze transformeerde 28 voormalige brugwachtershuisjes in bijzondere minisuites: SWEETS hotels.
 
"Hotels in Amsterdam worden vaak geassocieerd met massatoerisme en winstbejag en staan nauwelijks in contact met de bewoners van Amsterdam", legt Suzanne Oxenaar uit. In de handen van Suzanne maken ze die verbinding met de stad, met de Amsterdamse cultuur, en vormen ze vaak een bruisend platform voor creativiteit. "Of het nu gaat om een kunstproject of een concept voor een hotel, het inspireert en faciliteert culturele uitwisseling in de stad," zegt ze.

GLUE amsterdam connected by design vindt plaats op donderdag 15, vrijdag 16 en zaterdag 17 september 2022.