ROEF opent tijdelijk DAKPARK in Amsterdam

ROEF opent tijdelijk DAKPARK in Amsterdam

21-08-2024 (12:02) - Sustainable

Van grijs naar groen, van parking naar park: Amsterdamse organisatie ROEF transformeert het bovenste dek van Q-park Westergasfrabriek tot stadspark. Vanaf 29 augustus t/m 15 september is DAKPARK elke vrij/za/zo gratis te bezoeken.

Hoe ziet het DAKPARK eruit? Het park heeft 350 m² groen, met vooral vaste planten die in Nederland bedreigd zijn. Er is ook een moestuin, waarvan de oogst tijdens het sluitingsfeest wordt gedeeld. Daarnaast kun je in workshops leren over groen op het dak en het creëren van een vlindertuin om de biodiversiteit te versterken.

ROEF organiseert het DAKPARK niet als doel op zich, maar om Amsterdam voor te bereiden op klimaatverandering. Dit hoogste park van Nederland laat zien hoe we onbenutte daken kunnen gebruiken voor duurzame oplossingen, zoals tegen hitte, droogte en onderstromingen. ROEF wil uiteindelijk het grootste rooftoppark van Nederland creëren, waar je via luchtbruggen van dak naar dak kan wandelen. 

Remco Moen Marcar, mede-oprichter, zegt: “Vorig jaar maakten we dit terrein al voor één dag een park. Nu laten we zien dat daken leven kunnen brengen."

Verduurzaming

Met DAKPARK wil ROEF laten zien hoe daken een belangrijke rol kunnen spelen in het vergroenen van steden, en dat dit snel kan gebeuren. In twee dagen wordt het park opgebouwd met een modulair systeem. Het doel is om Amsterdammers en organisaties te inspireren hun daken te vergroenen. Groene daken houden gebouwen koeler en verminderen het hitte-eiland effect in de stad.

Naast groen is er ook veel ruimte voor zonnepanelen op onze daken. Er is vaak meer mogelijk dan Amsterdammers denken, zoals lichtgewicht panelen op daken met zwakke constructies of speciale panelen voor monumenten. Bovendien bespaar je op je energierekening.