Hoe pakketautomaten in ons land online shoppen net wat duurzamer maken

Hoe pakketautomaten in ons land online shoppen net wat duurzamer maken

28-04-2025 (17:28) - Toeleveranciers

Kijken we naar het winkelgedrag van de gemiddelde Nederlander, dan zien we dat dit vooral online gebeurt. Sterker nog: online shoppen is eigenlijk al lang geen luxe meer, maar eerder een automatisme. Er worden dagelijks duizenden bestellingen geplaatst en pakketten geleverd, waarvan we het liefst willen dat ze snel worden bezorgd.

Achter dit gemak schuilt echter een logistieke realiteit die soms gezien wordt als een drama. Denk alleen al aan de CO2-uitstoot van alle bestelbusjes, maar ook aan diezelfde busjes die straten bezet houden en meer files veroorzaken. Gelukkig is er de laatste jaren een groen en efficiënt alternatief voor bezorgen aan huis: pakketautomaten zoals de DHL pakketautomaat. In dit artikel lees je meer over waarom dit soort automaten online shoppen net wat duurzamer maken.

Steeds meer pakketautomaten in Nederland te vinden

In de afgelopen jaren zijn er alsmaar meer pakketautomaten beschikbaar in Nederland. Dat zijn openbare plekken met kluisjes waar pakketten van onder andere DHL kunnen worden geleverd. Wanneer je een bestelling plaatst, heb je de optie om een pakket thuis of op een pakketpunt te laten leveren. Omdat veel mensen niet precies weten wanneer ze wel of niet thuis zijn om een pakket aan te nemen, kiezen ze er vaker voor om een pakket naar zo’n pakketautomaat te laten sturen. Door deze grote vraag is het aantal automaten de laatste tijd flink gestegen.

In eerste instantie kon je dit soort pakketpunten alleen vinden bij tankstations of grote supermarkten, maar tegenwoordig vind je ze ook bij sportscholen, winkels en op parkeerplekken van supermarkten. Deze locaties worden in samenwerking met de logistieke partijen bepaald, waarbij er wordt gekeken naar maximale zichtbaarheid én het stimuleren van duurzame mobiliteit. Op die manier ontstaat er langzaam maar zeker een effectief en netwerk waarbij zowel het gemak van consumenten als duurzaamheid centraal staan, iets wat consumenten ook weer belangrijk vinden. Grote kans dat je bij jou in de buurt ook een pakketautomaat kunt vinden.

Logistieke bedrijven zoals DHL zetten in op duurzaamheid

Een van de grootste voordelen van een pakketautomaat is dat een bezorger veel minder stops hoeft te maken tijdens een bezorgrit. Als het even kan, kunnen alle pakketten namelijk afgeleverd worden op één punt, wat een rit veel efficiënter en duurzamer maakt. Zo is er sprake van minder CO2-uitstoot, omdat er minder verplaatsingen nodig zijn en er minder afstanden worden gemaakt. Bij de plaatsing van een DHL pakketautomaat wordt dus ook gekeken naar de locatie. Hierbij kiest het bedrijf vaak voor plekken waar mensen sowieso al komen of langskomen, zoals supermarkten of tankstations. Op die manier is het ophalen van een pakket een bijzaak waarvoor geen extra autoritje nodig is.

Logischerwijs vermindert ook dit de ecologische impact, waardoor het proces van pakketten bezorgen weer een stukje groener is. Daarnaast is het interessant om te kijken naar de communicatie rondom pakketautomaten. Deze communicatie begint al bij je bestelling. Eerder lag de nadruk van een bezorging vaak op ‘het niet missen van je bezorging’ thuis, terwijl logistieke bedrijven nu eerder kiezen voor slogans die met duurzaamheid te maken hebben, zoals ‘samen verminderen we de uitstoot’. Hoewel dit misschien een kleine verandering lijkt, heeft het wel een grote impact op de consument. Zo krijgen ze direct te maken met de optie om óók duurzaam bezig te zijn.

Ook focus op pakketautomaat voor verdere distributie van pakketten

Een ander punt waarbij pakketautomaten bij kunnen dragen aan een groenere wereld is een innovatief model waarin dit soort automaten niet alleen dienen als afhaalpunt, maar ook als overslagpunt voor de verdere distributie van pakketten. Dat blijkt uit recent onderzoek van onderzoekers Ozyavas, Buijs, Ursavas en Teuner. Met zo’n dubbele functie kunnen logistieke netwerken nog beter worden ingericht, waardoor busjes nog minder vaak hoeven te rijden en de CO2-uitstoot verder kan worden teruggedrongen. Daarbij kunnen bezorgroutes, met name in drukke stedelijke gebieden, verder worden geoptimaliseerd, wat ook weer van invloed is op de verkeersdrukte. Beter voor de consument én voor het milieu.

Maar: er zijn ook enkele kanttekeningen te plaatsen bij dit onderwerp. Pakketautomaten zijn namelijk alleen duurzaam op het moment dat ze daadwerkelijk veel gebruikt worden door consumenten. Men moet gestimuleerd worden om te kiezen voor een pakketpunt als bezorgpunt in plaats van hun eigen adres. Ook moet er goed gekeken worden naar hoe het zit met pakketten die retour worden gestuurd. Retouren kunnen in ieder geval via DHL pakketpunten worden teruggestuurd, maar het pijnpunt zit hem hier in de verduurzaming van de e-commerce. Want als retouren zo gemakkelijk en snel kan én wordt gestimuleerd, dan zullen er misschien juist meer retouren zijn, wat weer minder goed is voor het milieu. Daarom vragen steeds meer webshops een klein bedrag voor retouren in de hoop dat mensen bewuster gaan shoppen.