World Mental Health Day: Maar een op drie Nederlanders open over mentale gezondheid

World Mental Health Day: Maar een op drie Nederlanders open over mentale gezondheid

07-10-2024 (10:27) - Personal Growth

Op donderdag 10 oktober is het World Mental Health Day. Ondanks dat er steeds meer aandacht komt voor mentale gezondheid, blijft praten over dit onderwerp voor velen moeilijk. Maar één op de drie Nederlanders geeft aan open over zijn of haar mentale gezondheid te praten.

Uit onderzoek van Hallmark blijkt dat dit vooral komt omdat ze het uitdagend vinden om zo’n gesprek aan te gaan. 35% wil er niemand mee belasten of ongerust maken. Opvallend is dat dit aantal bij de 18 tot en met 24-jarigen 52% is, terwijl dit percentage bij 65+’ers op 26% ligt. Ook zegt 22% van de respondenten te twijfelen om het gesprek over mentale gezondheid aan te gaan omdat ze dit onderwerp te persoonlijk vinden.

Luisterend oor

Bijna iedereen (88%) kent wel iemand in zijn of haar omgeving die te maken heeft of heeft gehad met mentale issues. 34% van de mannen zegt er veel voor diegene te zijn geweest, ten opzichte van 47% van de vrouwen. Om steun te bieden aan onze dierbaren is een luisterend oor bieden (96%), de meest gekozen vorm van steun, gevolgd door regelmatig een bericht sturen of een telefoontje plegen (71%).

Het onderzoek is uitgevoerd onder 600 Nederlanders door middel van een survey in oktober 2024. Alle resultaten van het onderzoek vind je hier.