Nieuwe campagne VluchtelingenWerk roept op tot solidariteit

30-05-2024 (15:48) - Campagnes

VluchtelingenWerk Nederland en Wefilm Creative Agency lanceren de campagne 'Waarom wél' om te benadrukken dat goede opvang en integratie van vluchtelingen wel degelijk mogelijk is. De campagne is te zien op tv, radio, online en social media.

De discussie over vluchtelingen, asiel en opvang raakt steeds verder gepolariseerd. Mensen lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan: de grenzen moeten open of de grenzen moeten dicht. Vluchtelingen worden te vaak verantwoordelijk gehouden voor maatschappelijke problemen, zoals het woningtekort. Maar volgens VluchtelingenWerk Nederland klopt dit beeld niet.

De organisatie roept daarom de doelgroep op zich te verdiepen in de feiten om je mening op te baseren. Op de campagnepagina en in opvolgende video’s wordt gedeeld wat die feiten precies zijn. Hoeveel mensen komen er naar Nederland, hoeveel procent van de sociale huurwoningen gaat naar mensen met een vlucht achtergrond en hoe is de opvang in ons land nu geregeld?

Gepolariseerd onderwerp

Roel Welling, creatief directeur en medeoprichter van Wefilm, vertelde dat de grote uitdaging was om begrip te verhogen en weerstand te verlagen op een gepolariseerd onderwerp: “Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om de weerstand te erkennen en te laten zien. Want om mensen in beweging te brengen moet je eerst goed luisteren naar wat er leeft. Best spannend, maar met de belangrijke vervolgvraag ‘Waarom wel?’, zie je dat de menselijkheid uiteindelijk overwint.”

Beroep op solidariteit

Bastian Baas, manager communicatie & fondsenwerving van VluchtelingenWerk Nederland, benadrukte dat de nieuwe campagne zich richt op solidariteit, een belangrijke gedeelde waarde in onze samenleving. Hij legde uit: Het is logisch dat mensen zich zorgen maken, maar we lossen problemen niet op door de schuld (onterecht) bij vluchtelingen te leggen. We willen met deze campagne het ‘beweegbare midden’ aanspreken op hun gevoel. Laten zien dat het wél kan, dat we samen schouder aan schouder kunnen staan voor goede opvang en integratie van vluchtelingen. We doen hiermee een beroep op de Nederlandse solidariteit. Zeker in aanloop naar de Europese Verkiezingen (6 juni 2024) is het belangrijk dat we mensen vragen om zich te verdiepen in de feiten en solidair te zijn en blijven met vluchtelingen.”