Gigantische flamingo STRAAT Museum vraagt aandacht voor klimaatverandering

12-10-2023 (13:09) - Bucket list

Vanaf 13 oktober 2023 is in het STRAAT Museum te Amsterdam de expositie Urban Artivism te zien. In deze looproute door het hele museum worden 15 kunstwerken uit de STRAAT-collectie uitgelicht waarmee aandacht wordt gevraagd voor klimaatverandering.

In de aandacht staat de gigantische flamingo-installatie van 7 meter hoog van de beroemde Spaanse straatkunstenaar en 'artivist' Dulk die nieuw aan de vaste collectie wordt toegevoegd. Met het kunstwerk vestigt Dulk de aandacht op het bedreigde leefgebied van de flamingo’s wereldwijd en in het bijzonder in het Spaanse natuurpark Albufera, nabij Valencia. Urban Artivism is het tweede project dat STRAAT onder het sponsorschap van ABN AMRO realiseert. Klimaatverandering is ook de rode draad in de looproute die de bezoekers langs 15 kunstwerken leidt die zich richten op het creëren van milieubewustzijn. Via geschilderde symbolen op de vloer gaan bezoekers op ontdekkingstocht door het museum.

Milieu als grootste schat

Dulk: ‘Al van jongs af aan ben ik enorm begaan met het milieu en beschouw ik de natuur als onze grootste schat. Vanuit de gedachte ‘Protect what you love’ zie ik het als mijn missie om kunstprojecten te maken waarmee ik bewustzijn kan creëren voor het behoud van ecosystemen. Met deze installatie voor het STRAAT Museum vestig ik specifiek de aandacht op het bedreigde leefgebied van de flamingo’s wereldwijd en in het bijzonder in het natuurpark Albufera, nabij Valencia. Het probleem met de ‘wetlands’ is dat ze elke dag minder water hebben door de droogte als gevolg van klimaatverandering. Door de toenemende vervuiling is het bijna onmogelijk voor deze prachtige, wilde dieren om er te overleven. Om hier aandacht voor te vragen, confronteer ik de bezoekers met twee verschillende werelden: één die we zien (een roze flamingo met zijn kop onder water op zoek naar voedsel) en één die we liever niet zien (het puin dat onder het water ronddrijft).’

Tickets voor het museum zijn verkrijgbaar via de site