Nationale Kunstdagen maken kunst toegankelijk voor iedereen

03-10-2023 (15:25) - Bucket list

De 14e editie van de Nationale Kunstdagen vindt dit jaar op 18 en 19 november plaats in Evenementenhal Gorinchem. Doel van de kunstbeurs is om kunst op laagdrempelige wijze toegankelijk te maken, door kunstwerken te presenteren in de aanwezigheid van ruim 120 kunstenaars.

De Nationale Kunstdagen onderscheiden zich van andere kunstbeurzen door iedereen welkom te heten en te benadrukken dat je geen kenner hoeft te zijn om te genieten van kunst. Na diverse omzwervingen door het land, hebben de Nationale Kunstdagen in 2021 een thuis gevonden in Gorinchem. Hier is de kunstbeurs uitgegroeid naar een goedbezocht evenement dat ruim 2500 bezoekers trekt. In professionele stands exposeren meer dan 120 kunstenaars hun werk. Ook tijdens de veertiende editie van deze grote kunstbeurs is het aanbod weer groot.  Daarnaast zijn er ook fotografische kunstwerken, unieke en handgemaakte items zoals tassen en ook sieraden, tekeningen en keramiek.

Direct van de kunstenaar

Doordat kunstenaars zélf hun werk exposeren, kunnen geïnteresseerden in een ontspannen gesprek meer te weten komen over de visie en werkwijze van de makers. Indien verliefd geworden op het werk, is het vaak tegen een heel schappelijke prijs direct mee naar huis nemen. De kunstenaar hoeft namelijk géén percentage van de verkoop af te staan aan de organisatie, die ervoor gekozen heeft om op deze manier de prijzen lager en de kunst meer bereikbaar te houden voor iedere geïnteresseerde.

Laagdrempelige dag uit

Een bezoek aan de Nationale Kunstdagen is in eerste instantie een laagdrempelig en ontspannen (mid)dagje uit. Door de aanwezigheid van de kunstenaars zelf heerst er een ongedwongen sfeer en kunnen geïnteresseerden uit eerste hand horen hoe een kunstwerk is ontstaan.