U?, gratis stadsfestival voor creatief Utrecht, keert terug

04-07-2023 (15:20) - Bucket list

U?, het gratis toegankelijke stadsprogramma van Le Guess Who?, keert op 11 en 12 november 2023 terug naar Utrecht voor de derde editie. Het programma is gemaakt voor, maar vooral mét Utrecht, om de creativiteit van de stad in al zijn diversiteit te vieren.

Ook dit jaar wil het festival zoveel mogelijk Utrechters in aanraking laten komen met de geluiden, perspectieven en culturele uitingen die Utrecht rijk is, inclusief de ongebaande paden en jonge, veelbelovende makers. Dit jaar focust het festival zich op twee specifieke regio’s in de stad: Zuid (Tolsteeg, Rotsoord, Hoograven, Merwede) en West (Cartesius, Werkspoorkwartier). Daarnaast vindt er ook programmering plaats in het centrum. Nu maakt U? de locaties, partners en eerste programmaonderdelen van het festival bekend:

Zaterdag 11 november in Zuid

Op zaterdag brengt Utrechts collectief (...) Centraal door middel van optredens, films en installaties de Utrechtse underground samen op Kinderboerderij Nieuw Rotsoord; in De Kargadoor experimenteer je samen met theater- en game collectief Queer Arcana met gender en expressie terwijl je in verschillende versies van jezelf verandert tijdens een intieme drag workshop; initiatief Pretty//Ugly organiseert in Vechtclub XL een muzikaal evenement waarbij de focus ligt op ‘the invention and future of music’; Stichting Wooko Makandie, een organisatie die zich inzet voor het behoud en de zichtbaarheid van de cultuur en het erfgoed van de (Aukaanse) Marron gemeenschap, opent een foto expositie waarin Utrechtse zendelingen en wetenschappers te zien zijn die in de jaren ‘50 en ‘60 de Surinaamse binnenlanden in trokken; Koffie Leute organiseert een vijf uur durende jamsessie met alleen maar elektronische instrumenten; Skatepark Utrecht organiseert skate workshops met (letterlijk) tussen het skaten door optredens van jonge Utrechtse punkbands; en de Utrechtse band Combo Qazam presenteert artiesten uit vergelijkbare Nederlandse DIY-scenes in hun thuisbasis Studio Patrick.

Zondag 12 november in West

Op zondag presenteert Theater Utrecht in De Nijverheid een reprise van hun theatrale concert PERMANENT DESTRUCTION – Pain Against Fear, met als doel om af te rekenen met angst als voedingsbodem voor haat; Sterk Spoor opent haar deuren voor ervaren en onervaren boulderaars en wordt vergezeld door DJ’s van Corner Shop, een nieuw Utrechts platform voor underground elektronische muziek die jonge DJ’s een podium geeft; culturele vrijhaven NAR en lokaal muziekplatform 3voor12 Utrecht slaan de handen ineen en presenteren gezamenlijk een muziekprogramma met live acts & DJ’s; en 45ACIDBABIES presenteert in VOGELFREI hun speciale performance waar ze tijdens hun residentie bij U? aan hebben gewerkt.

45ACIDBABIES

U? organiseert voor het eerst een lokale residentie. De in Utrecht opgerichte band, 45ACIDBABIES, is uitgenodigd om zich gedurende drie maanden verder te ontwikkelen. 45ACIDBABIES geeft grensverleggende live shows, waarbij elementen van hiphop, dance punk, garagerock en pop op slimme en originele wijze worden verwerkt. Deze gedurfde, alomvattende aanpak gaat gepaard met bizarre visuele beelden en rekwisieten. Tijdens de residentie werkt de band aan een speciale performance omtrent hun nieuwe album (release 2024), dat een eerbetoon brengt aan ballroom, vogue, comic book-cultuur, video games, queer, inclusiviteit, eclectiek, kleur en expressie. Meer informatie over U? en het programma is te vinden op www.leguesswho.com/u