Mythische roman als onderdeel van dynamische kunstervaring

01-12-2021 (11:55) - Creatie

Zeven jaar werkte schrijver en beeldend kunstenaar Mellius aan zijn magisch-realistische roman Mendelstov. Over een toekomstige wereld die wordt geteisterd door een door mensen gewilde en ontketende ramp: de Inter Human Allergy (IHA), in de volksmond 'Schuwpest' genoemd. Wie geen 12 meter afstand houdt, sterft een langzame verstikkingsdood. Zijn manuscript was net af en kreeg een profetisch karakter toen de coronapandemie begon.

Het recent verschenen Mendelstov is onderdeel van Heptakosmoj of Zeven Werelden, de dynamische kunstervaring waaraan Mellius al sinds jaren aan het bouwen is. Met bouwstenen in de vorm van woorden, muziek, video's en foto's, met verf, potlood, papier, brons, zilver, textiel en emulsie. In zijn kolossale atelier in hotspot Noord, aan het Amsterdamse IJ, werkt hij in alle vrijheid aan de verbeelding van fascinerende stelsels van ongekende formaten. Heptakosmoj is een project dat ongetwijfeld nooit af komt, waarbij de reis het doel is. Beeldende kunst gaat hand in hand gaat met literaire verbeelding.


All round en interdisciplinair kunstenaar

Mellius Klijnstra komt uit een vooraanstaande architectenfamilie in Utrecht. Zijn grootvader, Mellius Jan Klijnstra, ontwierp vele landhuizen in de provincie. Vader, oom en neef: allen werden ze architect. Maar Mellius koos na de middelbare school voor de Hogere Textielschool, waarna hij als ontwerper in de kledingindustrie belandde. Voor de uitbeelding van het universum gebruikt hij drie ateliers. Bezoekers zijn welkom op open dagen in Amsterdam Noord aan de Aambeeldstraat 28, elke eerste zondag van de maand, vanaf 6 februari 2022.
 

Mendelstov boektrailer