Aantal vrouwelijke CEO's bij AEX-bedrijven gehalveerd ten opzichte van vorig jaar
De gemiddelde leeftijd van nieuwe bestuursvoorzitters bij grote Nederlandse bedrijven is het afgelopen jaar gedaald van 49,6 naar 48,9 jaar. Inmiddels is bijna een kwart van alle door AEX-bedrijven aangestelde nieuwe CEO’s jonger dan 45 jaar. De positie van vrouwen in de top van AEX-bedrijven ziet er een stuk minder rooskleurig uit.
Het rapport Route to the Top 2023, een jaarlijkse analyse van executive search en leadership consultancy Heidrick & Struggles, is hetv resultaat van een studie naar de kenmerken van 1.221 CEO’s uit 27 landen.
De CEO’s van grote Nederlandse bedrijven worden steeds jonger, maar dit betekent niet dat ze geen ervaring hebben. Zo heeft bijna de helft van hen deze functie al eens eerder uitgeoefend. “Een groot gedeelte van de AEX-bedrijven wordt geconfronteerd met toenemende macro-economische en geopolitieke uitdagingen”, zegt Imke Lampe, Managing Partner van Heidrick & Struggles Nederland. “Om die het hoofd te bieden, is bestuurservaring een pré. Daarbij kijken AEX-bedrijven tegenwoordig veel breder dan de traditionele bestuurdersprofielen, zoals CEO, CFO en COO. Een jaar geleden had slechts vijftien procent van alle CEO’s van de grootste Nederlandse bedrijven ervaring buiten deze drie rollen, nu gaat het om meer dan een kwart.”
Vergeleken bij het wereldwijde gemiddelde van acht procent vrouwelijke CEO’s, doen wij het met slechts vier procent aanzienlijk minder goed
Diversiteit
Het aantal vrouwelijke CEO’s bij AEX-bedrijven is ten opzichte van vorig jaar gehalveerd, van de 23 grootste bedrijven van Nederland had alleen Wolters Kluwer een vrouwelijke topbestuurder: Nancy McKinstry. Het aandeel niet-Nederlandse bestuursvoorzitters bleef met 39 procent onveranderd. Opvallend genoeg nam ook het percentage met internationale bestuurservaring fors af: van meer dan de helft in 2022 naar momenteel slechts een derde van alle bestuursvoorzitters. Lampe: “Ondanks alle initiatieven en diversiteitsquota lukt het AEX-bedrijven vooralsnog niet om meer vrouwelijke leiders aan te stellen. Vergeleken bij het wereldwijde gemiddelde van acht procent vrouwelijke CEO’s, doen wij het met slechts vier procent aanzienlijk minder goed. Echte verandering komt van binnenuit, dit geldt ook voor een meer divers bedrijfsleven. Als een organisatie in de kern divers is én het zich daarnaar gedraagt, zul je dat uiteindelijk ook terugzien in de bestuurskamer.”
Talent van buitenaf
Omdat de grootste bedrijven van Nederland steeds jongere CEO’s aanstellen, blijven laatstgenoemden in het algemeen ook langer zitten. Bedroeg de gemiddelde ambtstermijn bij aanstelling vijf jaar geleden nog 7,3 jaar, inmiddels is dit opgelopen naar 8,1 jaar. Dit is fors langer dan het wereldwijde en Europese gemiddelde van respectievelijk 6,9 jaar en 6,4 jaar. In de zoektocht naar geschikte leiders komen AEX-bedrijven echter steeds vaker uit bij bestuursvoorzitters van buiten de eigen organisatie. Eén op de drie CEO’s is inmiddels een zogenoemde outside hire. Een jaar geleden gold dit voor slechts negentien procent van hen. Lampe: “Er zijn twee mogelijke verklaringen voor deze ontwikkeling. Of AEX-bedrijven hebben het talent binnen hun organisaties niet klaargestoomd voor opvolging óf het huidige macro-economische en geopolitieke klimaat zorgt ervoor dat een Raad van Commissarissen van mening is dat zij op dit moment ongeschikt zijn voor een eventuele opvolging.”