Ministerie OCW start serie slavernijverleden

07-03-2024 (14:18) - Inclusiviteit

Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijproblemen besteedt het Koninkrijk der Nederlanden extra aandacht aan het slavernijverleden, een zeer pijnlijk, maar belangrijk onderdeel van onze geschiedenis. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap startte een contentserie, waarin verschillende makers en verhalenvertellers een podium krijgen om in gesprek te gaan over hun eigen familiegeschiedenis en het Nederlandse slavernijverleden.

In het vierde deel van de online campagne ‘Geschiedenis, van ons allemaal' gaan oprichter van het kledingmerk Knowledge By Roots Lukas Elauwerin en creatief maker Jill Mathon in gesprek over hun relatie tot het Nederlandse slavernijverleden. Ondanks hun verschillende achtergronden, Lukas groeide op in een Molukse wijk in Zevenaar en Jill in een volkswijk in het Brabantse Oosterhout, hechten ze allebei veel waarde aan het vertellen van onderbelichte verhalen over de gedeelde geschiedenis. 

7 maart 1621

Het verhaal van Jill en Lukas verschijnt op 7 maart. Op die dag startte in 1621 een Nederlandse strafexpeditie naar het Molukse eiland Banda. Op die manier wilde de VOC het monopolie op de handel in nootmuskaat en foelie in handen krijgen. Aan het einde van de expeditie waren was een groot gedeelte van de bewoners van Banda gedood, gevlucht of in slavernij afgevoerd naar Batavia.

Groot verschil in kennis

Er zijn grote verschillen tussen Nederlanders en hun kennis van het slavernijverleden, blijkt uit onderzoek van het ministerie. Uit een representatief onderzoek onder ruim duizend Nederlanders bleek dat tussen de zestig en tachtig procent van de Nederlanders, afhankelijk van hun leeftijd, het belangrijk vindt dat er meer aandacht is voor onze gedeelde geschiedenis. Ongeveer de helft van de ondervraagden gaf aan het belangrijk of zeer belangrijk te vinden dat er aandacht is voor het slavernijverleden. Terwijl gemiddeld maar een op de vijf ondervraagden aangaf de eigen kennis daarover goed of zeer goed te vinden.

Meer activiteiten

In alle delen van het koninkrijk worden diverse activiteiten georganiseerd en initiatieven ondersteund ter herdenking van het slavernijverleden en om de kennis en bewustwording hieromtrent te bevorderen. De Rijksoverheid heeft subsidieregelingen ingesteld om culturele, maatschappelijke en educatieve activiteiten vanuit de samenleving te faciliteren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan theatervoorstellingen, exposities of boeken over dit thema. De verhalen worden gedeeld op OCW-verhalen.nl en de sociale media kanalen van het ministerie.