Zó open je als zzp’er een zakelijke rekening!

16-05-2022 (15:32) - Mensen

Ben je een beginnende zzp’er? Dan moet je véél beslissingen nemen over je onderneming. Eén daarvan is kiezen bij welke bank je een zakelijke rekening wilt openen. Bij Zakelijk Bankieren vergelijk je verschillende rekeningen op eenvoudige wijze met elkaar.
 
Zakelijke rekeningen zijn over het algemeen iets duurder dan privérekeningen. We kunnen het ons daarom voorstellen dat je als beginnende ondernemer de kosten laag wilt houden.
 
Gelukkig zijn er bankrekeningen die een lage maandelijkse prijs rekenen of je elke maand een aantal gratis transacties geven. Er zijn zelfs rekeningen die volledig gratis zijn. Als je nog niet veel klanten hebt en weinig transacties doet, kun je dus kosteloos een zakelijke rekening gebruiken.
 

Wat is het grootste voordeel van een zakelijke rekening voor zzp’ers?

Het grootste voordeel is dat je al je zakelijke inkomsten en uitgaven gescheiden houdt. Als je daarvoor je privérekening gebruikt (wat overigens niet aan te raden is én door veel banken niet wordt toegestaan) lopen je privé en zakelijke geldstromen door elkaar.
 
Het gebruik van een zakelijke rekening staat daarnaast stukken professioneler. Het oogt simpelweg betrouwbaarder wanneer je klanten verzoekt hun geld naar een rekening op naam van een bedrijf over te maken.
 

Wat is het grootste nadeel van een zakelijke rekening?

Zoals eerder genoemd, zijn de kosten van een zakelijke rekening het grootste nadeel van een zakelijke rekening. Afhankelijk van je benodigdheden rekenen de banken geld voor extra functionaliteiten, zoals een fysieke bankpas, een spaarrekening, vreemde valuta en extra transacties.
 
Gelukkig vallen deze kosten wel mee. Het is namelijk allemaal relatief. Je betaalt je boekhouder waarschijnlijk meer als je geen zakelijke rekening hebt en hij elk jaar voor de belastingaangifte alle zakelijke transacties uit je privérekening moet filteren.
 
Tel daarbij op dat er ook gratis zakelijke rekeningen zijn, wat de keuze nóg makkelijker maakt.
 

Hoe kies ik de juiste rekening?

Er zijn zoveel verschillende zakelijke rekeningen dat het makkelijk is om door de bomen het bos niet te zien. Tegenwoordig bieden niet alleen traditionele grootbanken zakelijke rekeningen; er zijn ook veel online nieuwkomers op de markt.
 
Deze online banken laten je veel sneller een zakelijke rekening openen, omdat ze geen papierwerk gebruiken en elektronische verificatie hanteren. Je kan daardoor in enkele minuten een rekening openen.
 
Download vervolgens een app, waarmee je geld kunt overboeken, je kaart kunt blokkeren, je saldo inziet en soms zelf offertes en facturen kan sturen. In slechts enkele seconden.
 
Bankrekeningen vergelijken
Het belangrijkste is echter dat je een rekening kiest die bij jou past – voor de beste prijs. Denk goed na hoe je de bankrekening gaat gebruiken. Een marketingadviseur gebruikt zijn rekening heel anders dan iemand die een internationale webshop runt. Vergelijk daardoor verschillende bankrekeningen met elkaar.
 

Kijk anders eens op de website van Zakelijk Bankieren. Je vindt hier een vergelijkend overzicht van (bijna) elke populaire zakelijke rekening voor zzp’ers in Nederland.