Domeinnaam kiezen; zo doe je dat

13-01-2022 (14:03) - Toeleveranciers

Een website bouwen begint niet altijd bij de vormgeving. Het begint vaak met je domeinnaam checken bij Combell om te zien of je digitale naam wel beschikbaar is. Nog voordat je een hostingservice, website builder software of een specialist inschakelt, moet je weten welke domeinnaam je gaat kiezen. Er is veel mogelijk, met deze tips kies je de juiste domeinnaam.
 

Domeinnaam; je digitale adres

Een domeinnaam is eigenlijk niets meer dan je digitale adres. Net als dat je een postadres of bezoekadres hebt voor je winkel of bedrijf. Het is wel fijn dat – net als met een gewoon adres – het niet lastig te vinden is voor je potentiële klanten. Je wil niet dat ze verdwalen in een zoekactie op Google, terwijl ze bij jou moeten zijn. Kies daarom een naam die past bij je bedrijf (zoals je bedrijfsnaam), product of dienst en die niet te moeilijk is.
 

Beschikbaarheid checken

Voordat je een domeinnaam registreert ga je eerst checken of deze wel beschikbaar is. Dat kan door een uitgebreide zoekactie op touw te zetten via Google, maar ook gewoon via de hostingservice. Om het hostingpakket te kunnen bepalen, is het mogelijk eerst de beschikbaarheid van een naam te checken voordat je er aan vast zit. Vergeet niet om dit ook voor de domeinextensie te doen.
 

Domeinextensie checken

Wist je dat het mogelijk is om bij Combell ook je domeinextensie te checken? Een domeinextensie is het stukje wat na de punt in het webadres komt. Dus .nl, .com of .org. Deze extensies verwijzen naar de functie van de website of naar het land van herkomst. Nu kunnen Nederlandse websites zowel een .nl (Nederland) als een .com (commercieel bedrijf, wereldwijd) extensie hebben. Misschien wil je wel een .shop domeinnaam om aan te geven dat je een webshop hebt. Het is allemaal mogelijk. Check daarom niet alleen of een domeinnaam al is geregistreerd, maar ook direct de extensie. Misschien wil je er wel meerdere vastleggen voor je website.
 

Goede domeinnaam verbetert vindbaarheid

Als je een domeinnaam gaat checken voor je zakelijke website zorg dan dat deze je vindbaarheid verhoogt. Natuurlijk kan een woordspeling heel uniek zijn, maar als niemand weet hoe het geschreven moet worden, wordt je niet gevonden. In veel radioreclames hoor je daarom hoe bepaalde websiteadressen gespeld worden. De vraag is of dat wel goed overkomt. Probeer daarom altijd een domeinnaam te kiezen die past bij je bedrijf, maar niet te moeilijk is om te onthouden.
 

Engels of Nederlands

Het is leuk om een Engelse naam te gebruiken in je domeinnaam. Let daarbij wel weer op dat het gemakkelijk te schrijven is, past bij je bedrijf of product en het niet te verwarrend is voor je potentiële klanten. Een Engelse benaming in combinatie met een .nl extensie geeft de bezoeker aan dat het toch om een Nederlands bedrijf gaat. Dit kan het aantal kliks op de link vergroten. In combinatie met een .com of zelfs .shop extensie kan men denken dat het om een Engelse website gaat. Iets om even bij stil te staan als je een domeinnaam kiest.
 

Checken en vastleggen

Na een domeinnaam checken bij Combell kun je deze ook direct vastleggen. Combell is namelijk een hostingservice waar je meteen eenvoudig je website kan bouwen. Zo heb je alles gemakkelijk bij elkaar. Bovendien is het mogelijk om meerdere extensies tegelijk te checken, zodat je snel ziet of je gekozen domeinnaam nog beschikbaar is. Dan heb je zelfs de keuzevrijheid om meerdere domeinextensies tegelijk vast te leggen, zoals .nl, .shop of .amsterdam. Een domeinnaam checken bij Combell is gemakkelijk en in een paar klikken geregeld.