Esther Olofsson lanceert AI-gegenereerde kerstsingle ‘Virtual Christmas’

21-12-2023 (21:06) - Audio

Kan kunstmatige intelligentie een kersthit schrijven? Virtual human Esther Olofsson doet met haar debuutsingle ‘Virtual Christmas’ een serieuze poging. De tekst, melodie en productie van het liedje zijn, net als Esther zelf, met AI gegenereerd. Daarmee is Esther Olofsson de allereerste virtual human die een kerstsingle uitbrengt.

Creatief bureau RAUWcc, het brein achter Esther, bracht dit idee binnen 24 uur van concept tot uitwerking en release. Met behulp van AI-tools als ChatGPT, Stable Diffusion en Suno.ai kwamen Esthers muzikale ambities tot leven: een tekst die knipoogt naar haar thuishaven Rotterdam, een catchy deuntje en een compleet muzikaal arrangement inclusief kerstbellen.

De hamvraag is natuurlijk: is dat liedje ook goed? Daar kan Maarten Reijgersberg van RAUWcc kort over zijn: ‘Kijk, onze oren gaan er ook nog net niet van bloeden. Esther haalt het natuurlijk niet bij echte muzikanten. Maar het is wél behoorlijk catchy, wat je misschien niet zou verwachten van een AI-gegenereerd liedje!’

Met behulp van  tools als distributieplatform Distrokid stond ‘Virtual Christmas’ binnen 24 uur na het bedenken van het idee op alle muziekstreamingplatformen. Het liedje is behalve op YouTube, ook te zien op de Insta van RAUWcc

Toekomstmuziek

Het gemak waarmee je in 2023 met behulp van AI en digitale tools een liedje kunt componeren en uitbrengen, biedt kansen voor muzikanten én merken, denkt Reijgersberg. (Menselijke) muzikanten hebben de mogelijkheid om AI te gebruiken als brainstormpartner en inspiratiebron, voor zowel autonoom als commercieel werk.