Hammelburg schrijft radiogeschiedenis: 1000 columns. Nu opgenomen in Beeld & Geluid

07-06-2023 (08:30) - Audio

In een wereld die voortdurend in ontwikkeling is, is er één constante die al bijna 20 jaar wekelijks duiding geeft aan de internationale actualiteit: radio-icoon Bernard Hammelburg. De buitenland-commentator is verankerd in de Nederlandse journalistiek en fungeert als betrouwbare gids voor de luisteraars van BNR Nieuwsradio. Ook Beeld & Geluid onderschrijft het historisch belang van zijn columns. Woensdag 7 juni worden de 1000 columns tijdens een feestelijk moment dan ook opgenomen in de collectie van het instituut in Hilversum.

Bernard Hammelburg wordt geroemd bij BNR, en daarbuiten, om zijn scherpe analyses en diepgaande inzichten. Met zijn onderscheidende diepe stemgeluid heeft hij een vaste positie veroverd in de harten van talloze Nederlanders. Het succes van Hammelburg beperkt zich echter niet tot de radio-uitzendingen. De afgelopen jaren is zijn column ook steeds populairder geworden als podcast, waarbij deze een plek heeft verworven in de top 100 van de NLO Podcast Standaard.

Sinds 2004 plaatst Bernard Hammelburg wekelijks de internationale politiek in context. Deze week worden de hoogtepunten van de afgelopen jaren uitgezonden. De bijzondere verzameling is in de ochtend te beluisteren via BNR Nieuwsradio en wordt opnieuw gepubliceerd als podcast. Het is een boeiende reis door de recente geschiedenis: de oorlog in Irak, ontwikkelingen in Afghanistan. Maar ook de analyse rondom de opkomst van Trump en beschouwing van de Brexit. Bovendien deelt hij zijn meest recente analyse van de ontwikkelingen in Oekraïne.

'Na 1000 columns verdient Bernard een koninklijke onderscheiding, maar die heeft hij al', zegt Marc Adriani, hoofdredacteur van BNR. Toch gaat deze mijlpaal niet ongemerkt voorbij nu  Beeld & Geluid zijn werk gaat archiveren. 'Het is een onmisbare schat die een weergave is van het tijdsbeeld van de afgelopen halve eeuw”, aldus Adriani.