KARAKTER – ontsnapt uit een sekte

19-05-2023 (10:49) - Audio

Elke dag studeren in de bijbel, strenge regels volgen en wachten op de dag des oordeels. Dat was de realiteit van spoken word artiest Justin Samgar de Verteller tot zijn 16de jaar. Toen hij ontsnapte uit de sekte van zijn ouders raakte hij meteen zijn hele familie kwijt en alle mensen waarmee hij is opgegroeid. Hij had immers gekozen voor de kant van de duivel.

Inmiddels heeft Justin er al aardig wat jaren rouwverwerking en therapie opzitten. Het heeft volgens hem nu een plekje, al blijven de littekens aanwezig. Zijn wereld is groter geworden dan hij ooit had kunnen denken. Van hem werd verwacht dat hij net als zijn vader predikant zou worden in deze sekte. Maar nu is hij al 13 jaar spoken word artiest en heeft opgetreden op plekken als Paradiso, Lowlands, Het Concertgebouw en De Parade.

Onlangs heeft hij ook zijn achternaam officieel laten veranderen in De Verteller. Daarom werd het ook tijd om er een goede voorstelling over te maken. In deze show genaamd KARAKTER combineert hij spoken word met muziek en storytelling.

Polariserend sektegedrag

In een uur vertelt Justin Samgar over zijn opvoeding en ontsnapping uit deze toxische omgeving. De show gaat over het omgaan met verlies, het opbouwen van een nieuwe identiteit, zingeving en de kracht van woorden. Maar de show gaat ook over hoe hij sindsdien (en zeker tegenwoordig) polariserend sektegedrag herkent in zowel de politiek als in de maatschappij.

Een vertelling met humor, spanning en diepgang. Hij wisselt zijn spoken word gedichten af met storytelling en wordt hierin muzikaal begeleid door een sarod (Hindoestaanse luit) en een handpan.

Vorig jaar heeft hij ook al een gelijknamig spoken word album uitgegeven in deze thematiek, te beluisteren op Spotify. Vervolgens heeft hij met twee muzikanten een live show daarvan gemaakt. De afgelopen maanden heeft hij een flink aantal try-outs met hen gespeeld op theaterfestivals en culturele podia.

De première van de hele show speelt hij op 4 juni bij de Treehouse NDSM in Amsterdam.

Tekst en spel: Justin Samgar de Verteller
Muziek: Avi Kishna & Deniz Kavafoglu
Locatie: Treehouse NDSM
Datum 4 juni 2023
Tijd: 17:00 - 18:30


Ticketlink: linktr.ee/justinsamgar