KINK kiest Future Icons 2023

03-01-2023 (16:16) - Audio

Radiostation KINK heeft de jaarlijkse Future Icons uitgekozen, nieuwe acts uit binnen- en buitenland met grote potentie voor 2023. Onder meer Elephant (NL), Mood Bored (NL), Stone (UK) en Isaac Roux (BE) zitten in de selectie. Vorig jaar werden onder andere Ramkot, Wet Leg, Wodan Boys en The Haunted Youth uitgeroepen tot Future Icon, het jaar ervoor The Vices, The Lathums, Banji, Girl In Red en Queen's Pleasure.

KINK-dj Jasper Leijdens is verantwoordelijk voor de selectie. In zijn programma KINK In Touch (elke maandag tot en met donderdag tussen 19.00 en 23.00) draait hij veel nieuwe muziek. "'Voor het derde jaar op rij zijn tijdens KINK IN TOUCH de Future Icons voor het daaropvolgende jaar te horen. In 2021 kwamen daar The Vices, Girl In Red en The Lathums uit, in 2022 onder andere Yard Act, Wet Leg, STONE en Wodan Boys. Met de talenten die voor 2023 geselecteerd zijn moet het ook wel goed komen!", aldus Leijdens.

Dit zijn de 20 namen die zijn uitgeroepen tot KINK Future Icon 2023:

SOLOMON
20 januari komt het debuutalbum van deze band uit. Daarmee spelen ze op Eurosonic Noorderslag in Groningen. Afgelopen jaar maakte deze band uit Maastricht al indruk met 'Nobody Knows', die ook in de KINK Playlist of the Year van 2022 terecht kwam en in 2023 gaan we ongetwijfeld nog heel veel van ze horen!

ELEPHANT
Ook deze band uit Rotterdam stond in de KINK Playlist of the Year van 2022. Vanuit een studio in een kas beginnen ze 2023 met een nieuwe single 'Reptile Zoo'. Januari is sowieso hun maand, met een eigen clubtour, maar het hoogtepunt van 2023 moet op 27 september gaan zijn, want dan staat de band in Paradiso.

MOOD BORED
'Easy Going', de debuutsingle van de band, is al veelvuldig voorbij gekomen op KINK. 

TRAMHAUS
Nog zo'n band uit Rotterdam, waar we in 2023 heel veel van gaan horen. Ze zijn al vaker te horen geweest in de avondshow van KINK en steken hun liefde voor hun thuisstad niet onder stoelen of banken. Hun debuut-EP die afgelopen jaar uitkwam heet namelijk Rotterdam. Ongetwijfeld zullen ze op veel plekken in het land te zien zijn komend jaar, maar het beste optreden zal waarschijnlijk ergens in Rotterdam worden.

CLOUD CAFE
Als je bij Wolf Alice in Tivoli was, heb je deze band al gezien. Hun debuutsingle 'In Over Your Head' kwam niet ver na dat optreden uit en inmiddels is deze band klaar om de wereld te veroveren!

BUMBLE B. BOY
Het eerste wat opvalt is de outfit van Bumble B. Boy. Want, volledig in stijl met zijn naam, staat hij in imkerpak op het podium. Van oorsprong komt hij uit Australië, waar een cariere als kinderentertainer niet helemaal slaagde, maar sinds hij in Nijmegen woont lacht het succes hem steeds meer toe.

FRED GOVERDE
Nederlandstalige garagerock in de lijn van Dandee Warholls. Ook hij staat op Eurosonic Noorderslag, maar ondanks dat zijn teksten Nederlandstalig zijn, werden ze toch vertaald. Zo wordt zijn nieuwe single 'Huismus, Straatkat, Kutwijf' vertaald naar 'Housesparrow, Streetcat, Shitwoman'. Benieuwd welke versie hij gaat spelen!

LOUPE
Loupe is eigenlijk al een tijdlang in de picture bij KINK. Ze speelde dit jaar al het voorprogramma van Moss en brachten verschillende singles uit, maar dit jaar is het tijd voor de volgende stap van de band; een debuutalbum!

MARATHON
Overdag is frontman Kay Koopmans programmeur van een poppodium, maar 's avonds staat hij liever zelf on stage met zijn band Marathon. Postpunk zoals het bedoeld is!

GIRL SCOUT
Deze band wordt de nieuwe Wet Leg genoemd. Of het uitkomt moet nog maar blijken, maar de band is nu al getekend bij het management van Coach Party. Kortom, hoge verwachtingen van deze Zweedse band!

STONE
Money (Hope Ain't Gone) werd door KINK al omarmd als KINK-XL, want wat een fantastisch liedje. En dat bleek eigenlijk al op het Valkhoff festival in 2023, waar de band toen al onder de radar speelde. In januari pakken ze het groter aan, want deze band is het voorprogramma tijdens KINK Presents The Kooks in Afas Live.

DEADLETTER
Over voorprogramma's gesproken, Deadletter stond in het voorprogramma bij KINK Presents Placebo. En waar er bij Placebo geklaagd werd over het geluid, was het bij deze band kraakhelder! Binnenkort te zien op het Grauzone festival in Den Haag!

THE DINNER PARTY
The Dinner Party is zo nieuw dat ze zelfs nog geen single hebben uitgebracht. De live-reputatie hebben ze in thuisland Engeland al flink opgebouwd en dat gaan ze komend jaar veel vaker laten zien op bijvoorbeeld Motel Mozaïque in Rotterdam!

KEG
Bij KEG op podium kun je alles verwachten. Van snoeiharde gitaren tot trompetten en soms zelfs iemand die op een schelp speelt. De band was al een groot succes op Left Of The Dial in Rotterdam, en maakt het nog bonter in Groningen over een paar weken, met veel nieuwe muziek op komst.

KID KAPICHI
Dit is zo'n band uit de UK waar je eigenlijk afgelopen jaar al niet omheen kon. Kid Kapichi was special guest bij de shows van Nothing But Thieves, waar ook The Vices mee waren, en binnenkort zijn er eigen headline shows in Nederland gepland met een debuutalbum op zak.

CIEL
De roots van de Britse band CIEL liggen gewoon in Groningen, waar zangeres Michelle (daar komt de naam CIEL vandaan) Hindriks vandaan komt. De laatste EP is geproduceerd door Steve van Blood Red Shoes, en hoe het live klinkt laat de zangeres binnenkort met de band horen op haar oude school, in de stad Groningen. Beter dan welke prom dan ook.

ISAAC ROUX
Als je met een debuutsingle als White Rose debuteert moet de rest van de carriere haast wel goedkomen. In thuisland Belgie gaat Isaac al als een speer, en woensdag 25 januari laat hij horen hoe het allemaal live klinkt tijdens KINK IN TOUCH.

HIDEOUS
Wat krijg je als je de Belgische bands Ramkot en Rhea samen in een studio zet? Hideous, als mengelmoes. Een mix van de gitaren die je van beide bands kent, met een flinke portie classic rock. De band gaat al mee met The Vices op tour in Nederland, en er wordt gewerkt aan veel muziek.

MELTHEADS
Ineens was er de track Naief. Onverwacht, in het Vlaams. De band Meltheads deed al mee met verschillende bandwedstrijden in Belgie met hun garagerock, en opende voor The Haunted Youth, KINK Future Icon van 2022 in de EKKO.

SPRINTS
Als je Sprints de vrouwelijke Fontaines D.C. noemt doe je ze eigenlijk te kort. De band komt uit Dublin, en was afgelopen jaar al voor het eerst op het vaste land van Europa voor een gig in Rotown in Rotterdam. Verwacht een ontzettende bak energie en een goede mosh-pit bij deze Ieren.