Lize Korpershoek lanceert podcast 'OK WOW'

18-06-2023 (18:39) - Audio

Seks is iets tussen twee hetero’s die tegelijkertijd klaarkomen, terroristen hebben baarden, mannen huilen niet, dik zijn is het ergste wat je als vrouw kan overkomen en in een vriendengroep komt altijd maar één zwart persoon voor.

Clichés en ideeën die wij vroeger op TV aan de lopende band geserveerd kregen en aten als zoete koek. Maar wat doet dit met ons wereldbeeld, hoe je anderen behandelt en hoe je naar jezelf kijkt? In de podcast ‘ok, wow!’ bespreekt documentairemaker Lize Korpershoek populaire films en series uit de 90’s en de 00’s met de blik van nu. Elke aflevering schuift er een nieuwe gast aan om te praten over een populaire film of serie waarvan ze nu denken: “ok, wow!”.

De podcast is nu online te beluisteren. Elke twee weken komt er een nieuwe aflevering uit. 

Lize Korpershoek: “Ik ben voor een groot deel opgevoed door de tv. En hoe ouder ik word hoe vaker ik denk: wow, het echte leven is zoveel minder zwart/wit dan ik onbewust voor waarheid aannam. Ik heb bijvoorbeeld gebaald omdat mijn relaties niet ‘Disney’ genoeg waren en heb me lang heel slecht over mezelf gevoeld omdat ik niet dezelfde grote borsten had zoals vrouwen in films. Neem bijvoorbeeld MTV’s make-over show Plain Jane. Deze leerde jonge meiden dat je door je innerlijk en uiterlijk te veranderen, je wellicht wél opgemerkt zal worden door die ene jongen. Het idee voor de podcastserie ontstond door de talloze oneindige gesprekken hierover met vrienden. Ik dacht: hier moeten meer mensen over nagaan denken. Want de enige manier waarop we onszelf en de mensen die gebukt gaan onder stereotyperingen en clichés kunnen bevrijden is bewustwording en relativering. En ik wil het niet alleen bespreken, maar ook nadenken over oplossingen.”

In de eerste vijf afleveringen schuiven influencer Lotte van Eijk, Linda Meiden hoofdredacteur Mandy Woelkens, journalist en schrijver Tammie Schoots, presentator en schrijver Samya Hafsaoui en schrijver Hanna Bervoets aan om samen met Lize 30 minuten te vullen. Elke twee weken is er op vrijdagmiddag vanaf 18:00 uur een nieuwe aflevering te beluisteren.

www.okwowpodcast.nl