Muziekfestival Le Guess Who? als megasucces de boeken in

14-11-2022 (12:39) - Audio

Van 10 tot en met 13 november vierde het internationale festival Le Guess Who? zijn vijftienjarige jubileumeditie in Utrecht. Met als ondertitel “A Celebration of Sound” stond het festival in het teken van grensverleggende muziek en cultuur van over de hele wereld.

Na een alternatieve festivaleditie in 2020 die op het laatste moment moest worden geannuleerd, en een festivaleditie in 2021 die halverwege het weekend moest worden omgebouwd naar een dagprogrammering, markeerde 2022 de eerste reguliere festivaleditie sinds de coronapandemie.

Le Guess Who? 2022 was in recordtijd uitverkocht en werd bezocht door bijna 18.000 bezoekers uit 50 verschillende landen over de hele wereld. Optredende artiesten kwamen uit meer dan 40 verschillende landen. Het is een overwinning, aldus de festivalorganisatie, gezien het in deze tijden erg lastig is voor artiesten om een tour op te zetten. Dit komt mede door stijgende kosten en visumperikelen, waar de organisatie meer dan ooit mee te maken had.

Muzikale hoogtepunten

Tot de vele muzikale hoogtepunten behoorden onder andere een zeldzaam optreden van flamencogrootheid Lole Montoya; het optreden van hiphoptrio en festivalcurator clipping.; het Zweedse mysterieuze psychedelisch collectief Goat; het Rotterdamse Rats on Rafts dat een eenmalig optreden presenteerde waarin hun nieuwste album tot leven werd gebracht met video, theater en dans; en meesterpianist en anti-apartheidsactivist Abdullah Ibrahim uit Kaapstad met een betoverende solo piano-performance.