Nieuwe opzet voor zesde editie Dutch Podcast Awards

Nieuwe opzet voor zesde editie Dutch Podcast Awards

28-08-2023 (12:37) - Audio

De zesde editie van de Dutch Podcast Awards gaat van start, waar onafhankelijke prijzen voor podcastmakers in Nederland worden uitgereikt.

De awards, een initiatief van BNR, worden sinds 2018 jaarlijks uitgereikt. De verkiezing heeft dit jaar een nieuwe opzet gekregen.

Er worden deze keer twee soorten prijzen uitgedeeld: 14 juryprijzen en 1 publieksprijs. Bij de juryprijzen worden de genomineerden en de winnaar bepaald door een vakjury die bestaat uit 16 onafhankelijke juryleden. Publiekstemmen worden niet langer meegewogen in de beoordeling. Vanaf vandaag kunnen podcastmakers en
-uitgevers hun podcast aandragen voor een nominatie, via dit webformulier.

Net als de Oscars 

Juryleden beoordelen de podcasts op basis van duidelijke criteria die voor elke categorie zijn vastgesteld. Op 9 oktober worden per categorie 5 genomineerden bekendgemaakt. Dan volgt een nieuwe juryronde. Dit proces gaat op dezelfde manier als waarop ‘The Best Picture’ bij de Oscars tot stand komt. De categoriewinnaars krijgen op maandagavond 6 november in het Instituut voor Beeld & Geluid hun felbegeerde award.

Daarnaast is er 1 publieksprijs. Tussen maandag 9 en vrijdag 27 oktober kan het Nederlandse publiek haar stem uitbrengen op een podcast naar keuze. Hierbij geldt het simpele principe van: de meeste stemmen gelden.

Kwaliteitsslag

BNR Nieuwsradio organiseert de wedstrijd alweer voor de zesde keer. Deze editie ziet er dus anders uit dan voorgaande jaren. ‘We hebben dit gedaan in goed overleg met vrijwel alle belangrijke podcastuitgevers van Nederland’, zegt BNR-hoofdredacteur Marc Adriani. ‘Het is een duidelijke kwaliteitsslag. Op deze manier zijn de awards een betere afspiegeling van wat er in de branche wordt uitgegeven.’

Nieuwe categorieën

Nieuw zijn ook de categorieën. Niet langer thema's maar het ambacht is leidend. Zo zijn er vanaf nu awards voor onder meer de beste dagelijkse podcast, de beste chatcast, het beste interview en de beste journalistieke productie. Een overzicht met de 13 verschillende categorieën is hier te lezen.

De juryleden

Voor deze editie zijn er 16 juryleden, afkomstig van verschillende uitgevers. Het juryproces is op een manier samengesteld waarmee het niet mogelijk is om eigen podcasts te beoordelen.

Lieke Malcorps, Dag en Nacht Media
Joep van der Laan, Mindshare
Annewil Neervens, Het Financieele Dagblad
Camiel van Houdt, de publieke omroep
Marvin Jacobs, Airborn Audio
Kadija Kabba, DPG Media
Richard den Haring, Studio14
Wendy Beenhakker, BNR Nieuwsradio
Koos Tervooren, Microphone Media
Iddo Havinga, NRC Audio
Joost Koning, Broadcast Magazine
Dinja Pannebakker, onafhankelijk jurylid
Mischa Blok, NPO Radio 1
Tim Niehe, Tonny Media
Noortje Veldhuizen, De Stroom Podcasts
Corinne van Duin, Volkskrant Podcasts