NPO neemt afscheid van KX Radio en zet nieuw talent in de schijnwerper

NPO neemt afscheid van KX Radio en zet nieuw talent in de schijnwerper

29-01-2024 (13:53) - Audio

Het publieke opleidingsstation voor audiotalent heet vanaf maandag 29 januari 12.00 uur NPO Campus Radio. De publieke omroep neemt daarmee afscheid van het merk KX Radio.

Op NPO Campus Radio, te ontvangen via DAB+ en de NPO Luister-app, horen luisteraars nieuwe programmamakers die zich zo kunnen ontwikkelen tot professionele dj, presentator of producer. Deze talenten nemen deel aan het NPO Campus opleidingstraject.

“De publieke omroep investeert continu in de makers van morgen”, zegt Jurre Bosman, directeur NPO Audio. “Voor wat betreft audio doet NPO Campus dat voor en met alle omroepen en publieke zenders. Sinds 2001 worden bij de NPO talenten gescout en opgeleid en daarmee weten we de luisteraars steeds te verrassen met nieuwe stemmen en nieuwe verhalen. Op KX Radio mochten vele talenten de afgelopen jaren programma’s maken. Met de naam aanpassing naar NPO Campus Radio is het duidelijk wat het doel van de zender is: nieuw talent de kans geven om veel vlieguren te maken en een eigen vorm te ontwikkelen. Zo geven we de nieuwe generatie radiomakers de best mogelijke start van hun carrière.”

Experimenteren

NPO Campus Radio valt onder de verantwoordelijkheid van NPO 3FM-zendermanager Menno de Boer. “Op 3FM maken fantastische talenten programma’s in de nacht. Zij staan te trappelen om door te stromen richting de dag- of avondprogrammering. Deze talenten hebben heel veel vaardigheden en hun eigen stijl kunnen ontwikkelen op de opleidingszender. Met NPO Campus Radio is er volop ruimte voor experimenteren. Met deze nieuwe opzet kunnen we de opleiding nog meer diepte geven en makers kansen bieden.”

NPO Campus Radio start op 29 januari om 12.00 uur met een aangepaste programmering. Nieuw talent ontvangt deze middag in de shows dj’s en presentatoren die uit de opleiding afkomstig zijn en inmiddels onderscheidende stemmen zijn op publieke radio. NPO Campus-talent Annan Verboom (KRO-NCRV) ontvangt 3FM-dj Barend van Deelen (PowNed) en vraagt hem wat je moet leren als beginnende dj. Andere dj’s die aanschuiven deze middag zijn Emmely de Wilt (NPO Radio 2, KRO-NCRV), Sander Zwiep (NPO Klassiek, Omroep MAX) en Morad El Ouakili (NPO Radio 2, BNNVARA).

Prijzen

Veel dj’s die ooit vanuit het Glazen Huis de actie NPO 3FM Serious Request presenteerden, zijn afkomstig uit de eigen opleiding. Dat geldt ook voor de dj’s van de editie 2023: Sophie Hijlkema, Barend van Deelen en Wijnand Speelman. Talenten van de opleiding vallen regelmatig in de prijzen voor een Marconi Award aanstormend talent: Emmely de Wilt, Sophie Hijlkema, Andres Odijk, Nordin Besling. Twee talenten wonnen de Philip Bloemendal Prijs: Eva Cleven en Stephan Komduur.