Podcast startsein voor crowdfunding duurzame airco ICECUBE

Podcast startsein voor crowdfunding duurzame airco ICECUBE

31-01-2024 (17:00) - Audio

Nu te beluisteren: Hoe een airco uit Nederland de aarde gaat afkoelen. Deze podcast van het innovatieve bedrijf Dutch Climate Systems (DCS) wordt gepresenteerd door duurzaamheidsvoorvechter Harm Edens.

De ICECUBE is 80% zuiniger, gemaakt van gerecycled kunststof en vrij van vervuilende broeikasgassen

Het markeert de start van een crowdfunding actie om DCS’s innovatieve ICECUBE-airconditioner sneller op te schalen. Een even revolutionaire als cruciale ontwikkeling, ook voor onze planeet. De huidige airconditioner-industrie levert tijdens het koelen namelijk een grote bijdrage aan de opwarming van de aarde. Dit komt door het enorme energieverbruik (al meer dan 10% van alle elektrische energie wereldwijd) en het gebruik van superbroeikasgassen (zogenaamde F-gassen) als koudemiddel. De ICECUBE is anders: 80% zuiniger, gemaakt van gerecycled kunststof en vrij van vervuilende broeikasgassen. Zo gaat een airco uit Nederland de hele aarde afkoelen.

Cooling the Planet

In de podcast van Dutch Climate Systems gaat Harm Edens in gesprek met duurzaam ondernemer Maurits Groen (bekend van o.a. Kipster en WakaWaka), Joos Ockels (echtgenoot van de overleden Wubbo Ockels, Nederlands eerste astronaut), Wouter Scheepens (Directeur MVO Nederland), Martijn Hildebrand (F-gassen expert Rijkswaterstaat), en GroenLinks-PvdA-Tweede Kamerlid Joris Thijssen (voormalig directeur Greenpeace).

Daarnaast vertellen DCS-directeur en oprichter Ton Letwory en ICECUBE-ontwikkelaar Arthur van der Lee meer over de crowdfunding actie en waarom deze zo belangrijk is. Bestaande airco’s behoren paradoxaal genoeg tot de belangrijkste veroorzakers van de opwarming van de aarde. De missie van DCS is glashelder: Cooling the Planet. En een duurzame oplossing voor de groeiende vraag naar airconditioning is just the way to do it.

De ICECUBE: een Nederlands product

De ICECUBE is geheel in Nederland ontwikkeld en wordt in Nederland geproduceerd door middel van een hightech kunststof productietechnologie, waardoor het product schaalbaar en betaalbaar is. De ICECUBE is gemaakt van gerecycled plastic en opgebouwd uit modulaire “Legoblokjes”. De ICECUBE draait bij verschillende klanten op kantoren en scholen. Daar levert de ICECUBE niet alleen  koeling, maar ook ventilatie. 

Luisteren en funden voor snellere opschaling van deze klimaatoplossing

De podcast Dutch Climate Systems - Hoe een airco uit Nederland de aarde gaat afkoelen is vanaf vandaag om 17:00 uur te beluisteren via alle bekende podcastplatforms. De crowdfunding actie wordt tegelijkertijd gelanceerd. De financiering is bedoeld om het bedrijf sneller te laten groeien, zodat deze belangrijke klimaatoplossing sneller verspreid kan worden. Met de crowdfunding wil het bedrijf ook belangrijke stappen zetten naar een ICECUBE voor particulieren. Tot op heden is de ICECUBE alleen geschikt voor de utiliteitsbouw, terwijl de vraag voor het koelen van woningen enorm is. Uiteindelijk moet de ICECUBE wereldwijd verkocht gaan worden.

“Vergis je niet, wij hebben wel degelijk een winstoogmerk. Maar ons doel is die winst in te zetten om nog meer nuttige dingen te doen voor de wereld”

Steward ownership

DCS kiest voor crowdfunding, omdat ze geen investeerders aan boord willen hebben die op de korte termijn gericht zijn. DCS is een voorbeeld van een bedrijf met steward ownership, waarbij de missie Cooling the Planet centraal staat. Directeur Ton Letwory: “Vergis je niet, wij hebben wel degelijk een winstoogmerk. Maar ons doel is die winst in te zetten om nog meer nuttige dingen te doen voor de wereld.”

Beluister de podcast op spotify of apple.