San Holo produceert nieuwste nummer voor het Mauritshuis

San Holo produceert nieuwste nummer voor het Mauritshuis

07-12-2022 (14:49) - Audio

Het tiende nummer voor 'Bekijk het Mauritshuis met je oren', ten ere van het tweehonderdjarig bestaan van het Mauritshuis, is vanaf vandaag te beluisteren: 'keep you to myself', van San Holo.

Na artiesten als Goldband, Dio, Eefje de Visser en Willie Wartaal volgt nu Sander van Dijck, beter bekend als San Holo. Het kunstwerk 'Het puttertje' (1654) van Carel Fabritius vormt de basis voor zijn nieuwe nummer.

Inspiratie

Wandelend door het museum was San Holo op zoek naar iets dat hem raakte. Toen hij dichterbij het schilderij van 'Het puttertje' kwam, realiseerde hij zich dat de vogel geketend was aan de balk waar het vogeltje op zat. Bij het zien van 'Het puttertje' bleef daardoor één zin: "I want to keep you to myself" in San Holo’s hoofd hangen. Een referentie naar de neiging van mensen om dingen te willen ‘bezitten’. San Holo: ‘We houden van vogels vanwege hun vrijheid en hun vermogen om te vliegen, maar blijkbaar willen we ze bezitten, ze voor onszelf houden, wat in feite alles wegneemt wat ze zo mooi maakt.' San Holo nam dit als uitgangspunt voor zijn nummer. Ongetwijfeld speelde zijn voorliefde voor vogels ook een rol. Zo heet San Holo’s label Bitbird en zijn fans noemen zich San Holo’s birdsnest. 

Het puttertje

Op het schilderij wordt een distelvink afgebeeld, zittend op zijn voederbakje met een ketting aan zijn pootje. Dit soort vogeltjes waren vroeger erg populair als huisdier omdat je ze kon trainen. Zo kon je ze leren om zelf met een miniatuuremmertje water uit een bakje te putten. Vandaar dat ze puttertjes worden genoemd.