Vijftiende editie van Koninklijk Concertgebouw Concours

15-05-2023 (14:14) - Audio

260 jonge muziekmakers tussen de 9-14 jaar uit Nederland hebben zich aangemeld voor het Koninklijk Concertgebouw Concours. Dit is een record voor de muziekwedstrijd van Het Concertgebouw die dit jaar zijn 15de editie viert.

Onder de aanmeldingen zijn veel jonge pianisten en violisten, maar ook de harp, gitaar, trombone, hoorn, Irish whistle, accordeon, piccolo en ukelele zijn vertegenwoordigd.

Het traject

Iedereen tussen de 9 en 14 jaar oud kon zich aanmelden door een YouTube-filmpje van een zelf gespeeld of gezongen stuk van maximaal vijf minuten. Honderd kinderen doen mee aan een speciale workshopdag  op 20 mei en 12 kinderen komen in de halve finale. Zij dingen mee naar een plek in de finale op 25 juni. De uiteindelijke winnaar ontvangt €1.000 om zich muzikaal verder te ontwikkelen, geeft een optreden tijdens het Grachtenfestival en verzorgt een solo-optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Nieuw dit jaar is de aanmoedigingsprijs voor een nog pril, maar veelbelovend talent.

Winnaars

Bij het Koninklijk Concertgebouw Concours draait het primair om plezier hebben in muziek maken om van daaruit te kunnen groeien. Het concours kent diverse oud-winnaars die inmiddels flink aan de weg timmeren, zoals blokfluitiste Lucie Horsch (2009), pianist Carter Muller (2012) en pianist Aidan Mikdad (2013). Maar ook meer recente winnaars maken mooie ontwikkelingen door, zoals de winnares van 2020 Jala Heywood (zang en contrabas). De jury van de 15de editie van het Koninklijk Concertgebouw Concours bestaat uit dirigent Vincent de Kort (voorzitter) zangeres Izaline Calister, (jazz)violiste Julia Philippens, pianist en componist Thomas Beijer en Marco de Souza, oprichter Leerorkest & musicus.