Winnaars Storytel Award 2023 bekend

30-03-2023 (10:20) - Audio

Op 29 maart zijn de winnaars van de vijfde editie van de Storytel Awards 2023 Nederland uitgereikt in Het Sieraad in Amsterdam. Er werden vijf awards uitgereikt.

In de categorie Beste Luisterboek won Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold van Israel van Dorsten. Donna Vrijhof won de award voor de Beste Voorlezer. Het luisterboek Spoorloos van Suzanne Vermeer werd bekroond voor de Beste Storytel Original en Audrey Bolder voor Beste Opkomende Voorleestalent. De Lifetime Achievement Award werd uitgereikt aan Jan Meng.

Dit jaar werd voor de eerste keer de Lifetime Achievement Award uitgereikt. Tijdens deze avond komen auteurs, de makers van luisterboeken en experts uit de audiowereld aan het woord.

Op basis van het luistergedrag van Nederlandse luisteraars wordt er een shortlist per categorie gemaakt waarop luisteraars kunnen stemmen. Dit jaar werden in totaal 22.500 stemmen uitgebracht. Het luisteren van luisterboeken blijft ook in populariteit stijgen, met name onder jongvolwassen. Het is de vijfde keer dat deze publieksprijzen in Nederland worden uitgereikt.

Beste Luisterboek

Israel van Dorsten won in de categorie Beste Luisterboek. Luisteraars reageerden unaniem lovend op de wijze waarop hij zijn verhaal heeft gedaan en heeft voorgelezen. Van Dorsten werd bekend doordat hij in 2019 zijn ouderlijk huis verliet om zich los te maken uit de geloofswereld van zijn vader. Door zijn vaders overtuigingen werden Israel en zijn broers en zussen jarenlang verborgen gehouden voor de buitenwereld. In het luisterboek Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold neemt hij de luisteraar mee naar zijn bizarre en moeilijke jeugd.

Beste Voorlezer

Stemactrice en voice-over Donna Vrijhof ontving de award Beste Voorlezer. Vrijhof heeft ruim 90 luisterboeken voorgelezen, waaronder de boeken van Linda van Rijn, Helen Fielding en de populaire serie Het moddervette leven van Summer Karlsson. Ze wordt door de luisteraars in recensies vaak gewaardeerd voor haar fijne voorleesstem.

Beste Storytel Original

In de categorie Beste Storytel Original werd Suzanne Vermeer bekroond voor Spoorloos. Vorig jaar won Suzanne Vermeer met Mayday. Deze luisterboeken worden door Storytel geproduceerd in samenwerking met A.W. Bruna Uitgevers. Inmiddels is er ook een tweede deel van Spoorloos verschenen.

Beste Opkomende Voorleestalent

De award voor Beste Opkomende Voorleestalent ging naar Audrey Bolder. Zij heeft o.a. Julia van Mariëtte Middelbeek en Amalia, de plicht roept van Peter Rehwinkel voorgelezen. Andere genomineerden in deze categorie waren Jorrit Ruijs, Kiefer Zwart, Gaite Jansen en Rick Paul van Mullingen. Deze award werd voor de tweede maal uitgereikt.

Lifetime Achievement Award

Een van de populairste stemmen op het platform van Storytel is Jan Meng. Hij heeft onder meer The Lord of the Rings en de verhalen van Harry Potter en Roald Dahl voorgelezen. Meng was helaas door omstandigheden afwezig, zijn kinderen namen de award in ontvangst.

Winnaars van links naar rechts: Anna Jansen voor Suzanne Vermeer, Audrey Bolder, Donna Vrijhof en Israel van Dorsten