Zo klinkt Antwerpen

Zo klinkt Antwerpen

27-06-2024 (15:21) - Audio

Het stralende A-logo van stad Antwerpen bestaat 20 jaar. Om dit te vieren ontwikkelde de stad een compleet nieuwe muzikale identiteit, ter ondersteuning van haar city-marketing. De muziek werd gecomponeerd door de Antwerpse zanger, muzikant en producer Willem Ardui, ook bekend van het Antwerpse hiphop-duo Blackwave.

“De iconische stralende A krijgt een al even iconische soundtrack. Gecomponeerd door een Antwerpenaar, voor de Antwerpenaar en in het hart van onze stad. Vanaf nu begeleidt het audiologo de video’s, radiospots en de Mijn Antwerpen app van stad Antwerpen.”

Voor en door Antwerpenaren

In samenwerking met muziekstrategen van TAMBR componeerde Ardui de ‘sonic identity’, op basis van de input vanuit een enquête bij de Antwerpse burger. Op die manier konden kenmerkende stadsgeluiden worden vertaald in muzikale elementen.

Zo is in de muziek het geluid van een scheepshoorn verwerkt, als eerbetoon aan de maritieme geschiedenis van de stad. En de akoestische gitaar die voor de compositie werd gebruikt werd gemaakt door twee Antwerpse gitaarbouwers met hout van bomen die sneuvelden bij de heraanleg van de Leien.

Niels de Jong, muzikaal strateeg TAMBR: “Dit was een uniek traject door de betrokkenheid van inwoners en de brede vertegenwoordiging vanuit stad Antwerpen, die hiermee city-marketing echt naar een hoger niveau tilt."