Ekstasis. Een universum van licht en geluid

06-06-2023 (16:42) - Bucket list

Ekstasis verandert het museum in een lusthof voor de zintuigen. De tentoonstelling is samengesteld door kunsthistoricus en curator Sanneke Huisman en hedendaags kunstenaar Nick Verstand, en laat werk zien van onder meer Heleen Blanken, Casimir Geelhoed, Mariska de Groot, Nazif Lopulissa, Jan van Munster, Anni Nöps, Jan Schoonhoven en Nick Verstand. Ekstasis. Het is van 15 juli 2023 t/m 14 januari 2024 te zien in Stedelijk Museum Schiedam.

?Licht en geluid spelen een belangrijke rol in de werken en installaties die gastcuratoren Sanneke Huisman en Nick Verstand selecteerden voor Ekstasis. De ervaringskunst die ontstaat met deze ontastbare ‘materialen’, roept in een oogwenk nieuwe beelden en werelden op. In de nieuwe geluidsinstallatie Borderlands van Casimir Geelhoed en Anni Nöps scheppen ronddolende geluiden een universum dat je alleen kunt horen. De kunstenaars gebruiken ongrijpbare materialen zoals licht en geluid, maar ook de nieuwste technieken. Ekstasis laat zien dat computers, lasers en algoritmes onderdeel zijn van het artistieke gereedschap anno nu. Het speelveld voor deze makers is allang niet meer beperkt tot de museumzaal; hun werk is ook te zien bij theaters, festivals en clubs.

Twee tijden

?In de tentoonstelling worden deze nieuwste experimenten naast werken uit de museumcollectie geplaatst, veelal uit de jaren 1960 en 1970. In deze jaren zetten kunstenaars evengoed de kunstwereld op zijn kop. Ze verzetten zich tegen het elitaire karakter van kunst en gebruiken alledaagse materialen. Huisman: “Het valt mij op dat veel kunstenaars van nu zich bewust of onbewust verhouden tot hun voorgangers uit de jaren 1960 en 1970. Ze hebben dezelfde warse mentaliteit. Alleen gaan de kunstenaars van nu vaak net een stapje verder. In Ekstasis willen we de twee tijden aan elkaar spiegelen en de verschillen laten zien.”

?Deinen, draaien en zachtjes zingen

?De kunstenaars van toen en nu toveren samen het museum om tot een plek waar waar het lichaam in beweging komt en de geest een andere realiteit betreedt. De kunstwerken in Ekstasis deinen langzaam, draaien wild of beginnen zachtjes te zingen. Soms met een voorzichtige uitnodiging aan de bezoeker om hetzelfde te doen.

?Programmalijn Nieuwe Kunst

?De tentoonstelling Ekstasis is onderdeel van de experimentele programmalijn Nieuwe Kunst. Hiermee rekt het Stedelijk Museum Schiedam de grenzen op van wat meestal gezien wordt als hedendaagse kunst. Dat doet het museum onder meer door ruimte te maken voor samenwerkingen met nieuwe netwerken die wortels hebben in populaire cultuur en/of niet-westerse kunsttradities.