Esther Stocker in het Mondriaanhuis met tentoonstelling Contradictions

Esther Stocker in het Mondriaanhuis met tentoonstelling Contradictions

23-01-2024 (10:32) - Bucket list

Vanaf 27 januari 2024 geeft het Mondriaanhuis ruim baan aan het werk van Esther Stocker. De internationaal bekende Stocker woont en werkt in Wenen.

In haar werk in zwart en wit onderzoekt de kunstenaar patronen en het effect van verstoringen op een strakke ordening. Daarmee reflecteert zij op de ogenschijnlijke perfectie én imperfectie van systemen. Het Mondriaanhuis toont een selectie van Stockers schilderijen, maar ook enkele van haar ‘Creased Sculptures’: papieren objecten met geometrische patronen die zijn verkreukeld tot ronde vormen. In één zaal van het Mondriaanhuis bouwt de kunstenaar een driedimensionale installatie.

Relaties en structuren

Esther Stocker (Italië, 1974) drukt zich uit in lijnen, rasters en rechte hoeken in de niet-kleuren zwart en wit. Zij behoort tot een hedendaagse generatie kunstenaars die werkt vanuit de geometrisch constructivistische traditie, maar met een eigen invalshoek en vanuit een eigen filosofie. Met haar werk onderzoekt de kunstenaar relaties en structuren en probeert zij zich te verhouden tot de tegenstellingen die zich in het leven voordoen.

Systeem in twijfel trekken

De verstoringen die Stocker aanbrengt in haar strakke grids roepen vragen op over de relatie tussen orde en chaos, realiteit en fictie, voorgrond en achtergrond, precisie en ongrijpbaarheid, zekerheid en dubbelzinnigheid. Daarmee nodigt de kunstenaar de kijker uit om te reflecteren op de systemen en structuren in de samenleving die ons bewust en onbewust organiseren en sturen. Stocker: ‘In mijn schilderijen, installaties en sculpturen wil ik de dubbelzinnigheid en onzekerheid van een systeem beschrijven. Ik gebruik de precisie van een systeem om het systeem zelf in twijfel te trekken.’