Fries Museum trapt project af met evenement over kunst en landschap

15-11-2023 (12:06) - Bucket list

Het onderzoeksproject naar ecologische visies op landschap in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wordt afgetrapt met een evenement vol lezingen op 24 november in het Fries Museum. Het programma is een uitwisselen van onderzoek, artistieke presentaties en dialoog over landschap en ecologie in het museum.

Sinds de jaren negentig is het thema landschap een van de belangrijkste uitgangspunten voor het verzamelen van moderne en hedendaagse kunst in het Fries Museum. Dankzij de Museumbeurs, toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), realiseren het Fries Museum en de RUG een onderzoeksproject rond dit collectieonderdeel. Een van de doelen is om dit thema in de collectie te verbinden met vragen over een duurzame museumpraktijk. Het onderzoeksproject wordt gelanceerd tijdens het kick-off event op 24 november.

Visies op het landschap

Het onderzoek richt zich op kunstenaars die werken met verhalen, kennis en materialen van verschillende landschappen in het licht van de huidige klimaatcrisis. Het werk van de kunstenaars wordt niet alleen onderzocht vanuit een theoretisch perspectief, maar wordt ook in de context van de museumpraktijk geplaatst en de daarin spelende vraagstukken rondom duurzaamheid en ecologie. Het project sluit aan bij de afdeling Kunstgeschiedenis en Landschapsgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het evenement start om 14.00 uur en alle sprekers en presentaties zijn te vinden op de website van het Fries museum.