Museumplein opnieuw de plek voor Electric Fireworks

28-11-2023 (13:45) - Bucket list

Het spektakel van licht en vuurwerk, wat de basis vormt voor de centrale oud & nieuw viering in Amsterdam, vindt dit jaar weer plaats op het Museumplein en wordt ook uitgebreid.

Dit jaar zal er een kinderviering eerder op de avond plaatsvinden, wordt het voorprogramma uitgebreid met onder andere live acts uit de stad, en zal er een vuurwerkshow in stadsdeel Nieuw-West plaatsvinden.

Electric Fireworks

Na de editie afgelopen jaar, waarbij ruim 60.000 bezoekers naar het Museumplein kwamen, zal Electric Fireworks er dit jaar ook plaatsvinden, maar wel in een nieuw jasje. De basis van de show is nog steeds op de combinatie van licht en vuurwerk, maar de compositie van deze twee elementen zal dit jaar geheel vernieuwd zijn. Waar vorig jaar de constructie bestond uit meerdere hoge lichtpalen met Andreas kruizen, zal er dit jaar een speciale lichtwaaier worden gebouwd. Als basis voor de show zal wederom de grootste aftelklok van Nederland te zien zijn, welke de rode draad vormt tijdens de centrale viering en uiteraard tijdens de imposante countdown show. Met Electric Fireworks wordt er een centrale oud & nieuw viering geboden aan alle Amsterdammers. Het is een moment waarop men kan samenkomen en het nieuwe jaar kunnen inluiden. Daarmee werkt de Gemeente aan een feestelijker en veiliger oud & nieuw, met als doel minder schade, geweld en overlast voor mens, dier en planeet.

Uitbreiding

Om dit jaar meer Amsterdammers te kunnen bedienen, wordt Electric Fireworks uitgebreid. Al eerder op de avond, van 18:45 tot 19:10 uur, zal er een speciale kindershow plaatsvinden: Electric Fireworks Junior. Samen met host Edson da Graça zullen de bezoeker(tje)s opdrachten uitvoeren waarmee zij stiekem de tijd vooruit spoelen naar 00:00 uur, om zodoende hun eigen licht- en vuurwerkshow te verdienen. Daarnaast zal het voorprogramma op het Museumplein worden uitgebreid, waar al vanaf 22:30 uur het feest zal losbarsten met een muzikale tijdreis, ondersteund door onder andere live acts uit de stad.

Ook zal Electric Fireworks uitbreiden met een traditionele vuurwerkshow in stadsdeel Nieuw-West en zal er een speciaal jongerenprogramma worden georganiseerd. De doelstelling van deze dag is om jongeren aan te moedigen geen eigen vuurwerk af te steken en te laten zien wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van een grote centrale viering. Zo mogen ze onder anderen zelf het vuurwerk aansluiten, maar leren ze ook wat de (negatieve) effecten zijn van het zelf afsteken van vuurwerk (voor o.a. de Amsterdamse hulpdiensten). Electric Fireworks is vanaf 22:30 uur live te zien op Videoland en zal vanaf 23:55 uur live worden uitgezonden op RTL 4, 5, 7, 8 & Z.