Refik Anadol Living Paintings: Nature

Refik Anadol Living Paintings: Nature

26-10-2023 (13:35) - Bucket list

Wie dit najaar de Kunsthal bezoekt, kan kijken naar de tentoonstelling van een vooruitstrevende kunstenaar op het gebied van digitale kunst: Refik Anadol. Kunsthal Rotterdam presenteert de eerste solotentoonstelling van de Turkse kunstenaar in Nederland.

Anadol verkent (1985) de symbiotische relatie tussen mens en machine. Door het gebruik van technologieën zoals kunstmatige intelligentie, gegevensvisualisatie en algoritmen, schildert Anadol als het ware met data. Met zijn kleurrijke, weelderige digitale composities neemt hij de kijker mee in de wereld van machines. De tentoonstelling Living Paintings: Nature biedt inzicht in de werkwijze en inspiratiebronnen van de kunstenaar en presenteert het meeslepende werk Living Painting: Immersive Room. In een driedimensionale, kinetische en architectonische ruimte wordt de bezoeker omringd door een virtueel schouwspel, versterkt door licht en geluid.

Menselijke machines

Het vertrekpunt voor Anadol's kunstenaarspraktijk is zijn streven om nieuwe concepten van samenwerking tussen mensen en machines in de kunst tot uitdrukking te brengen. In installaties onderzoekt de kunstenaar hoe onze perceptie van tijd en ruimte verandert, en wat het betekent om mens te zijn in een wereld die steeds meer wordt gedomineerd door technologie. Met zijn werk speculeert Anadol over de vraag of machines kunnen leren, een bewustzijn kunnen creëren, en uiteindelijk zelfs kunnen dromen. 

Offieciële opening

De officiële opening van de tentoonstelling Refik Anadol. Living Paintings: Nature vindt plaats op vrijdag 17 november om 16:30 uur tijdens Friday Night LIVE, het nieuwe maandelijkse evenement in de Kunsthal.