Stedelijk Museum presenteert tentoonstelling kunstenaar AiRich

22-11-2023 (10:18) - Bucket list

Stedelijk Museum Schiedam presenteert de eerste solotentoonstelling van kunstenaar AiRich. Haar werk bestaat voornamelijk uit afrofuturistische portretseries die een kleurrijke en bekrachtigende wereld en toekomst vieren vol extravagante Zwarte mensen.

In haar werk wil AiRich de Afrikaanse geschiedenis en hedendaagse cultuur voortkomend uit de Zwarte identiteit samenbrengen en van hieruit op een meer holistische wijze naar de toekomst kijken. In de tentoonstelling AiRich. Afro-futuristic Visions creëert AiRich een alternatieve wereld voor de Zwarte gemeenschap. Een tijdreis langs diverse fotoseries van 2013 tot 2023, aangevuld met nieuw werk en een ruimte vol behind the scenes, inspiratiebronnen en zelfportretten. 

AiRich’ afrofuturistische visie

Voor AiRich is de Zwarte identiteit neerzetten in een futuristische setting een belangrijk thema in haar werk. Al enkele honderden jaren is de Zwarte identiteit enorm aangetast door onder meer het Westerse denken. Deze aantasting is nog steeds zichtbaar in het heden, wat helaas nog te vaak gepaard gaat met een versnipperd en beschadigd beeld binnen haar gemeenschap. AiRich geeft met haar afrofuturistische visie juist vorm aan deze identiteit in haar eigen project Planet AiRich: een fictieve planeet waar haar Zwarte superwezens vertoeven.